sprawdzanie wymierności liczby i nierówność

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
delonge
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 20 wrz 2008, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 13 razy

sprawdzanie wymierności liczby i nierówność

Post autor: delonge »

1. Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \frac {[2 ^{10}x+( \sqrt{8})^{16}]*2 }{2 ^{-2} }=4 ^{7}x}\)

2. Sprawdź czy liczba \(\displaystyle{ x= \frac{2}{ \sqrt{7}-3 }+ \sqrt{7}}\) jest wymierna.
b) oblicz \(\displaystyle{ x ^{-3}}\)

3. Rozwiąż nierówność: \(\displaystyle{ \left| \frac{1}{3}x+2 \right|>1}\) , odpowiedź zapisz w postaci sumy przedziałów. Podaj największą liczbę całkowitą należącą do tej sumy przedziałów.
Marcin_Garbacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 451
Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 58 razy

sprawdzanie wymierności liczby i nierówność

Post autor: Marcin_Garbacz »

1. Sprowadz wszystko do jednej podstawy (2) a nastepnie wyciagnij cos przed nawias poskracaj a poźniej to przenoszenie na strony i redukcja.
2. Najpierw sprowadz wszytko do wspolnego mianownika a pozniej usun niewymiernosc z mianownika.
3. Dwa przypadki:
1/3x+2>1 lub 1/3x+2<-1
Rozwiąz i zsumuj rrozwiązania.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

sprawdzanie wymierności liczby i nierówność

Post autor: Dasio11 »

128931.htm ?
ODPOWIEDZ