Jak to rozwiązać???

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
przmK!
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2009, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Jak to rozwiązać???

Post autor: przmK! »

Witam!

Jestem w 1 klasie gimnazjum ;/ i intryguje mnie takie jedno zadanie. Nie wiedziałem w jakim dziale je napisać wiec pisze tutaj. Zapytałbym się mojej matematyczki ale ona by powiedziała jak zwykle ,, Nie ma na to czasu...". Dla mnie te zadanie to "mutant" ale, dla Was to pewnie łatwe :]

Oto treść zadania :
W pierwszym etapie konkursu matematycznego 10 % uczniów uzyskało ocenę celującą, 25% uczniów ocenę bardzo dobrą, 40 % uczniów ocenę dobrą, 15% uczniów ocenę dostateczną, 6 uczniów ocenę dopuszczającą, a pozostali uczniowie otrzymali ocenę niedostateczną. Średnia wszystkich ocen wyniosła 4,1. Do drugiego etapu zakwalifikowali się uczniowie, którzy otrzymali minimum ocenę dobrą . Ilu uczniów przeszło do drugiego etapu konkursu matematycznego? Ile uczniów uzyskało ocenę niedostateczną?

Mógłby ktoś pokazać jak to rozwiązać?? (wszystkie równania, obliczenia)

Z góry dziękuję??
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Jak to rozwiązać???

Post autor: kolanko »

przmK! pisze:
Oto treść zadania :
W pierwszym etapie konkursu matematycznego 10 % uczniów uzyskało ocenę celującą, 25% uczniów ocenę bardzo dobrą, 40 % uczniów ocenę dobrą, 15% uczniów ocenę dostateczną, 6 uczniów ocenę dopuszczającą, a pozostali uczniowie otrzymali ocenę niedostateczną. Średnia wszystkich ocen wyniosła 4,1. Do drugiego etapu zakwalifikowali się uczniowie, którzy otrzymali minimum ocenę dobrą . Ilu uczniów przeszło do drugiego etapu konkursu matematycznego? Ile uczniów uzyskało ocenę niedostateczną?
x to liczba uczniów
0,1x to 6
0,25x to 5
0,4x to 4
0,15x to 3
6 to 2
x-(0,9x+6) to 1

średnia :
\(\displaystyle{ \frac{0,1x \cdot 6+0,25x \cdot 5+0,4x \cdot 4+0,15x \cdot 3+6 \cdot 2+(x-(0,9+6)) \cdot 1}{x}=4,1}\)

wylicz x. i reszte juz latwo.

mam nadzieje ze nigdzie sie o tej porze nie machnąłem
przmK!
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2009, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Jak to rozwiązać???

Post autor: przmK! »

dzięki już wszystko wiem ;]
ODPOWIEDZ