Literą X oznacza w liczbie \(\displaystyle{ 54207X25}\) cyfrę setek. Jaką cyfrę można wpisać w miejsce X, jeśli wiadomo, że liczba ta jest podzielna przez 15? Podaj wszystkie rozwiazania.
\(\displaystyle{ 54207X25=25}\)
ok lapiem juz haha ;]-- 19 maja 2009, o 12:38 --Wyznacz reszte z dzielenia
a)\(\displaystyle{ -154 przez 3}\) wyszlo mi \(\displaystyle{ -1}\) w ksiazce jest \(\displaystyle{ 2}\)
b)\(\displaystyle{ -2 przez -5}\) wyszlo mi \(\displaystyle{ -5}\) w ksiazce jest \(\displaystyle{ -3}\)
Podzielnosc liczb
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Podzielnosc liczb
Podzielność przez 15 jest równoważna podzielności przez 3 i 5.
\(\displaystyle{ -2=-5+3=0-2}\)
\(\displaystyle{ -154=3 \cdot (-52)+2=3\cdot (-51)-1}\)
\(\displaystyle{ -2=-5+3=0-2}\)
\(\displaystyle{ -154=3 \cdot (-52)+2=3\cdot (-51)-1}\)