kongruencja zadanei z trescia
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 4 lis 2008, o 08:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
kongruencja zadanei z trescia
Znajdź rozwiązanie układu kongruencji
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 7 (mod 9) \\ x = 2 (mod 10) \\ x = 3 (mod 12) \\ x = 6 (mod 15)\end{cases}}\)
z góry dziękuje za pomoc.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 7 (mod 9) \\ x = 2 (mod 10) \\ x = 3 (mod 12) \\ x = 6 (mod 15)\end{cases}}\)
z góry dziękuje za pomoc.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
kongruencja zadanei z trescia
Sprowadź do wspólnego modulo. Możesz też z chińskiego twierdzenia o resztach.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 4 lis 2008, o 08:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
kongruencja zadanei z trescia
Układ ten nie ma rozwiązania. Drugie i trzecie równanie wzajemnie się wykluczają.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 4 lis 2008, o 08:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
kongruencja zadanei z trescia
ale to nie mozliwe zeby sie wykluczały....
mogłby ktos wyjasnic krok po kroku jak to zrobic a nie tak ogolnei bo niestety jeszcze nie mielismy z tego zadan tylko wyklad........!
mogłby ktos wyjasnic krok po kroku jak to zrobic a nie tak ogolnei bo niestety jeszcze nie mielismy z tego zadan tylko wyklad........!
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
kongruencja zadanei z trescia
Z drugiego wynika, że x jest parzyste, a z trzeciego, że x jest nieparzyste.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 4 lis 2008, o 08:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
kongruencja zadanei z trescia
no w sumie nigdy nic nei wyjdzie z tych podanych wartośc widocznie prowadzący musial sie walac podajac to