Moduł różnicy

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Skinef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 13 maja 2009, o 17:31
Płeć: Mężczyzna

Moduł różnicy

Post autor: Skinef »

Mam problem, muszę pilnie wiedziec o co chodzi z tym modułem różnicy dwóch liczb :/
Jestem z pierwszej liceum, więc proszę nie używac żadnego skomplikowanego języka
Najlepiej jakby ktoś to przedstawił za pomocą algebry, a nie pisał "musisz to podzielic..."
Tutaj treśc zadania
Dane są trzy liczby naturalne "a","b" i "c" sprawdza, czy któraś z nich nie dzieli się bez reszty przez moduł różnicy pozostałych dwóch liczb.

-- 13 maja 2009, o 18:09 --

Jeśli dobrze rozumuje to:

a,b - zmienne
x - moduł różnicy

x=|a-b|^2
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

Moduł różnicy

Post autor: Artist »

Moduł to wartość bezwzględna.
\(\displaystyle{ x=|a-b| \Leftrightarrow \begin{cases} a>b \Rightarrow x=a-b \\ b>a \Rightarrow x=b-a \end{cases}}\)

O ile dobrzez zrozumiałem
Skinef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 13 maja 2009, o 17:31
Płeć: Mężczyzna

Moduł różnicy

Post autor: Skinef »

Dlaczego w tym temacie jest kwadrat ?
https://www.matematyka.pl/96834.htm
Wiem, że kwadrat i pierwiastek tworzą wartośc bezwględną, ale tam jest jakoś dziwnie.

-- 14 maja 2009, o 08:00 --

a=10
b=9
c=2

a>b => x = 10 - 9
x = 1

a>c => y = 8
b>c => z = 7

a/z
10/7 = 1*7 + 3
b/y
9/8 = 1*8 + 1
c/x
2/1 = 2

tak to ma byc ?
ODPOWIEDZ