mam problem z zadankiem:
Dla jakich liczb całkowitych "a" liczba: \(\displaystyle{ \frac{a^3-2a^2+3}{a^2 - 2a}}\)jest także liczbą całkowitą?
Prosze o podpowiedź
dla jakiej zmiennej liczba będzie całkowitą
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
dla jakiej zmiennej liczba będzie całkowitą
\(\displaystyle{ \frac{a^3-2a^2+3}{a^2-2a} = a+\frac{3}{a^2-2a}}\).
Musisz więc rozwiązać pare równań wiedząc, że \(\displaystyle{ a^2-2a\in\{\pm 1, 3\}}\).
Musisz więc rozwiązać pare równań wiedząc, że \(\displaystyle{ a^2-2a\in\{\pm 1, 3\}}\).