Jak sprawdzić, czy
\(\displaystyle{ 2-\sqrt{3}}\)
jest wymierna lub niewymierna?
Czy jest wymierna?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Czy jest wymierna?
Jest niewymierna.
Wystarczy wykazać niewymierność liczby \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
Wystarczy wykazać niewymierność liczby \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
Czy jest wymierna?
wystarczy sprawdzić czy \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) jest wymierne.
Zakłądasz, że jest i doprowadzasz do sprzecznośći.
Było mnóstwo razy na forum.
Pozdrawiam.
Zakłądasz, że jest i doprowadzasz do sprzecznośći.
Było mnóstwo razy na forum.
Pozdrawiam.
Czy jest wymierna?
Jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ x^2 -4x + 1}\), który jak wiadomo nie ma wymiernych pierwiastków.