Jak mam rozumiec wyrazenie : ( \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{} 2}{2}}\))\(\displaystyle{ ^{10}}\)
W jednym wytlumaczeniu mam, ze z licznika wychodzi 1 , wiem, ze potega niweluje pierwiastek, ale w takim razie powinno pozostac w liczniku 2 ?
Potega z pierwiastka
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Potega z pierwiastka
\(\displaystyle{ ( \sqrt{2} )^{10}}\) to tak jakbyś miał \(\displaystyle{ 2^5}\)
\(\displaystyle{ \frac{2^5}{2^{10}} = 2^{5-10} = 2^{-5} = \frac{1}{2^5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2^5}{2^{10}} = 2^{5-10} = 2^{-5} = \frac{1}{2^5}}\)
Potega z pierwiastka
No tak..dziekuje bardzo. Przez te ciagle robienie zadan miesza mi sie wszystko...mam nadzieje, ze nie tylko ja tak mam:P, dobrze, ze jest takie forum . Dzieki dziewczyno.