wyznaczanie par liczb całkowitych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
siemo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 9 maja 2009, o 10:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

wyznaczanie par liczb całkowitych

Post autor: siemo »

Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych (x,y) spełnaijace równanie xy + 5x + 2y + 3 = 0.
frej

wyznaczanie par liczb całkowitych

Post autor: frej »

Z chęcią Ci pomogę, ale wolałbym, gdybyś zapoznał się z instrukcją LaTeX-a. Link masz z lewej strony na górze. Wystarczy wziąć wszystko w klamry [tex ] i od razu ładniej wygląda
siemo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 9 maja 2009, o 10:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

wyznaczanie par liczb całkowitych

Post autor: siemo »

\(\displaystyle{ xy + 5x + 2y + 3 = 0}\) niestety jest tu nowy i nie miałem jeszcze czasu na zapoznanie sie z tym latexem ,ale proszę o pomoc
frej

wyznaczanie par liczb całkowitych

Post autor: frej »

\(\displaystyle{ xy+5x+2y+3=0}\)
\(\displaystyle{ xy+5x+2y=x(y+5)+2y+3=x(y+5)+2(y+5)-10+3=0}\)
\(\displaystyle{ (x+2)(y+5)=7}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+2=1 \\ y+5=7 \end{cases} \quad \vee \quad \begin{cases} x+2=-1 \\ y+5=-7 \end{cases} \quad \vee \quad \begin{cases} x+2=7 \\ y+5=1 \end{cases} \quad \vee \quad \begin{cases} x+2=-7 \\ y+5=-1 \end{cases}}\)
siemo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 9 maja 2009, o 10:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

wyznaczanie par liczb całkowitych

Post autor: siemo »

łał wielkie dzięki, naprawdę
frej

wyznaczanie par liczb całkowitych

Post autor: frej »

Żaden problem. LaTeX jest bardzo przydatny, wszystko nqawet wygląda lepiej niż napisane ręcznie ( przynajmniej przeze mnie ), dlatego należy go stosować na tym forum. Nie musisz od razu go umieć, ale warto, żebyś się go uczył. Jesteś nowym użytkownikiem, więc masz jeszcze czas na dostosowanie się. Mam jednak nadzieję, że nauczysz się tego szybko. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ