Równanie z liczbą pierwszą
-
- Użytkownik
- Posty: 659
- Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów
- Podziękował: 136 razy
- Pomógł: 54 razy
Równanie z liczbą pierwszą
Udowodnić, że dla \(\displaystyle{ p}\) - liczby pierwszej i \(\displaystyle{ p>2}\) oraz liczb naturalnych \(\displaystyle{ x}\),\(\displaystyle{ y}\) równanie \(\displaystyle{ \frac{1}{x} + \frac{1}{y}= \frac{1}{p}}\) posiada rozwiązania postaci \(\displaystyle{ 2p=x=y}\).
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Równanie z liczbą pierwszą
Sa takze rozwiazania postaci
\(\displaystyle{ \frac{1}{p(p+1)}+ \frac{1}{p+1}= \frac{1}{p}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{p(p+1)}+ \frac{1}{p+1}= \frac{1}{p}}\)
Równanie z liczbą pierwszą
Jak przeczytałem treść, to nie uwierzyłem, że treść jest dobrze przepisana. Gdyby było rozwiąż równanie w liczbach naturalnych, to
\(\displaystyle{ p(x+y)=xy}\)
zatem bez straty ogólności \(\displaystyle{ x=kp}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{y} = \frac{1}{p} - \frac{1}{kp}=\frac{1}{p} \frac{k-1}{k}}\)
\(\displaystyle{ y=p \frac{k}{k-1} \in \mathbb{N}}\)
Albo \(\displaystyle{ k-1| p}\), albo \(\displaystyle{ \frac{1}{k-1} \in \mathbb{N}}\), co daje rozwiązania \(\displaystyle{ k=2\quad \vee \quad k=p+1}\)
\(\displaystyle{ p(x+y)=xy}\)
zatem bez straty ogólności \(\displaystyle{ x=kp}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{y} = \frac{1}{p} - \frac{1}{kp}=\frac{1}{p} \frac{k-1}{k}}\)
\(\displaystyle{ y=p \frac{k}{k-1} \in \mathbb{N}}\)
Albo \(\displaystyle{ k-1| p}\), albo \(\displaystyle{ \frac{1}{k-1} \in \mathbb{N}}\), co daje rozwiązania \(\displaystyle{ k=2\quad \vee \quad k=p+1}\)