Szukanie całkowitego rozwiązania r-nia liniowego

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
joseph17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 kwie 2009, o 23:04
Płeć: Mężczyzna

Szukanie całkowitego rozwiązania r-nia liniowego

Post autor: joseph17 »

Z góry przepraszam jeśli trafiłem w zły dział albo źle określiłem temat, ale dopiero tu zaczynam .

Mam taki dość, zdaje się, prosty problem z takim zadankiem. Otóż w jaki sposób sprawdzić czy istnieje para liczb całkowitych \(\displaystyle{ (x,y)}\) spełniająca równanie:

\(\displaystyle{ ax+by=c}\)

\(\displaystyle{ a,b,c}\) są dowolnymi liczbami całkowitymi różnymi od zera

Dodam, że chodzi mi tylko o to czy taka para istnieje czy nie, bez znajdowania konkretnych liczb. Jest mi to potrzebne do algorytmu, więc metoda prób i błędów raczej odpada.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Szukanie całkowitego rozwiązania r-nia liniowego

Post autor: kuch2r »

Waruenk, który musi być spełniony
\(\displaystyle{ NWD(a,b)|c}\)
rtshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 23 kwie 2009, o 15:38
Płeć: Mężczyzna

Szukanie całkowitego rozwiązania r-nia liniowego

Post autor: rtshadow »

Czy, podobnie jak wyżej, dla równań w postaci:

\(\displaystyle{ a_{1}x+a_{2}y+...+a_{n}z=c}\)

rozwiązaniami są liczby całkowite dla współczynników spełniających warunek:

\(\displaystyle{ NWD(a_{1},a_{2},...,a_{n})|c}\)

Z góry dzięki za odpowiedź
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Szukanie całkowitego rozwiązania r-nia liniowego

Post autor: max »

Raczej zinterpretowałbym to tak:
Dla dowolnie ustalonych parametrów \(\displaystyle{ a_{1},\ldots, a_{n}, c\neq 0,}\) całkowitych takich, że co najmniej jedno \(\displaystyle{ a_{i}}\) jest niezerowe, równanie:
\(\displaystyle{ a_{1}x_{1} + \ldots + a_{n}x_{n} = c}\)
posiada rozwiązanie \(\displaystyle{ (x_{1},\ldots, x_{n}),}\) gdzie \(\displaystyle{ x_{i}}\) są całkowite, wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ \gcd(a_{1},\ldots, a_{n})| c}\)
Jest to prawda.
macjan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 lip 2008, o 04:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Szukanie całkowitego rozwiązania r-nia liniowego

Post autor: macjan »

Tak tylko dodam, że do znajdowania rozwiązań używa się rozszerzonego algorytmu Euklidesa.
ODPOWIEDZ