pierwiatek do kwadratu

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Marta99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 26 razy

pierwiatek do kwadratu

Post autor: Marta99 »

\(\displaystyle{ (-2 \sqrt{-m} )^2}\)

odp \(\displaystyle{ 4m}\) Dlaczego ??

mi wychodzi \(\displaystyle{ - 4m}\)
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2009, o 12:58 przez Marta99, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

pierwiatek do kwadratu

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ (-2 \sqrt{-m} )^2 =(-2)^{2}\cdot (\sqrt{-m})^{2}=4\cdot (-m)=-4m}\)

@edit: poprawiłem błąd wskazany przez Sylwka
ODPOWIEDZ