Mniejsze od kwadratu sumy swoich cyfr...
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Mniejsze od kwadratu sumy swoich cyfr...
nie - 81 odpada
----
sorry, najwyrażniej nie zrozumiałem przekazu. a liczb faktycznie jest 116 - dałem zgrubne ograniczenie 10000 i odpaliłem kod w pytonie
----
sorry, najwyrażniej nie zrozumiałem przekazu. a liczb faktycznie jest 116 - dałem zgrubne ograniczenie 10000 i odpaliłem kod w pytonie
Kod: Zaznacz cały
def suma_cyfr(x):
s=0
l=x
while l>0:
s=s+l%10
l=l/10
return s
c=0
n=1
while n<10000:
if n<(suma_cyfr(n))**2:
c=c+1
n=n+1
print c
- atimor
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 9 mar 2009, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 13 razy
Mniejsze od kwadratu sumy swoich cyfr...
Ale jak do tego dojść metodami matematycznymi (bez pomocy programu)? Nie będę przecież sprawdzał każdej liczby metodą prób i błędów Czy jest w ogóle jakiś czysto obliczeniowo-logiczny sposób wyprowadzenia rozwiązania?
- Maciej87
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Mniejsze od kwadratu sumy swoich cyfr...
Jak kolega napisał, wymyślasz oszacowanie, choćby takie prymitywne
\(\displaystyle{ x=\sum\limits_{k=0}^{n-1}a_k \cdot 10^{k}}\)
wtedy
\(\displaystyle{ \left(\sum\limits_{k=0}^{n-1}a_k\right)^2 < \frac{1}{n}\sum a_k^{2} \leq \sum 10^{k}\cdot a_k}\)
o ile \(\displaystyle{ n\geq 3}\).
Pokazujemy dokładnie że \(\displaystyle{ \frac{1}{n}\left(a_0^2+a_{n-1}^2\right)< a_0+a_{n-1}\cdot 10^{n-1}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{1}{n}a_k^{2}\leq a_k \cdot 10^{k}}\) dla \(\displaystyle{ 0<k}\)
sprawdzamy więc liczby niewiększe 3-cyfrowe. Wiedząc to można już bardziej konkretne nierówności jakoś dalej ciągnąć.
Rozwiązania analitycznego raczej brak- chodzi przecież o nierówności na jakimś podzbiorze liczb naturalnych.
Szczerze mówiąc, uważam że takie problemy z cyframi są średnio ciekawe- niewiele mówią o strukturze liczb naturalnych. Zapiszę sobie liczbę przy podstawie \(\displaystyle{ 3}\) i wszystko się zmieni.
EDIT:
Oczywiście głupotę napisałem. Nierówność Jensena wygląda troszkę inaczej
Jeszcze raz.
Jeżeli \(\displaystyle{ n\geq 5}\) to
\(\displaystyle{ \left(\sum a_k\right)^2 \leq 81n^2 < 10^{n-1} \leq x}\)
zatem mamy \(\displaystyle{ n \leq 4}\) czyli liczby 4-cyfrowe.
Teraz prawdziwa nierówność
\(\displaystyle{ \left(\sum\limits_{k=0}^{n-1}a_k\right)^2 < n\sum a_k^{2} \leq \sum 10^{k}\cdot a_k}\)
jeśli \(\displaystyle{ n=4}\), to mamy
\(\displaystyle{ n\cdot\left(a_0^2+a_1^2+a_{n-1}^2\right)< 10^{n-1}\leq a_0+a_1\cdot 10 + a_{n-1}\cdot 10^{n-1}}\) oraz \(\displaystyle{ n\cdot a_k^{2}\leq a_k \cdot 10^{k}}\) dla \(\displaystyle{ k=2}\)
więc jednak wystarczy rozpatrzyć \(\displaystyle{ n\leq 3}\).
\(\displaystyle{ x=\sum\limits_{k=0}^{n-1}a_k \cdot 10^{k}}\)
wtedy
\(\displaystyle{ \left(\sum\limits_{k=0}^{n-1}a_k\right)^2 < \frac{1}{n}\sum a_k^{2} \leq \sum 10^{k}\cdot a_k}\)
o ile \(\displaystyle{ n\geq 3}\).
Pokazujemy dokładnie że \(\displaystyle{ \frac{1}{n}\left(a_0^2+a_{n-1}^2\right)< a_0+a_{n-1}\cdot 10^{n-1}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{1}{n}a_k^{2}\leq a_k \cdot 10^{k}}\) dla \(\displaystyle{ 0<k}\)
sprawdzamy więc liczby niewiększe 3-cyfrowe. Wiedząc to można już bardziej konkretne nierówności jakoś dalej ciągnąć.
Rozwiązania analitycznego raczej brak- chodzi przecież o nierówności na jakimś podzbiorze liczb naturalnych.
Szczerze mówiąc, uważam że takie problemy z cyframi są średnio ciekawe- niewiele mówią o strukturze liczb naturalnych. Zapiszę sobie liczbę przy podstawie \(\displaystyle{ 3}\) i wszystko się zmieni.
EDIT:
Oczywiście głupotę napisałem. Nierówność Jensena wygląda troszkę inaczej
Jeszcze raz.
Jeżeli \(\displaystyle{ n\geq 5}\) to
\(\displaystyle{ \left(\sum a_k\right)^2 \leq 81n^2 < 10^{n-1} \leq x}\)
zatem mamy \(\displaystyle{ n \leq 4}\) czyli liczby 4-cyfrowe.
Teraz prawdziwa nierówność
\(\displaystyle{ \left(\sum\limits_{k=0}^{n-1}a_k\right)^2 < n\sum a_k^{2} \leq \sum 10^{k}\cdot a_k}\)
jeśli \(\displaystyle{ n=4}\), to mamy
\(\displaystyle{ n\cdot\left(a_0^2+a_1^2+a_{n-1}^2\right)< 10^{n-1}\leq a_0+a_1\cdot 10 + a_{n-1}\cdot 10^{n-1}}\) oraz \(\displaystyle{ n\cdot a_k^{2}\leq a_k \cdot 10^{k}}\) dla \(\displaystyle{ k=2}\)
więc jednak wystarczy rozpatrzyć \(\displaystyle{ n\leq 3}\).
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2009, o 00:37 przez Maciej87, łącznie zmieniany 3 razy.
Mniejsze od kwadratu sumy swoich cyfr...
No raczej inaczej nie zrobisz, jeszcze można zauważyć że suma cyfr jest trochę okresowa dla n-cyfrowej liczby
np 2-cyfrowe
Wiec kwadraty też będą się tak układać, można zrobić jakąś sprytną tabelkę która to ułatwi jeszcze
np 2-cyfrowe
Kod: Zaznacz cały
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
...