1. Czy liczba 2 do 2002 potęgi + 5 do 2004 potęgi jest liczbą pierwszą??
2. Uzasadnij, że wśród kolejnych 18 liczb naturalnych tzrycyfrowych, istnieje liczba, która jest podzielna przez sumę swoich cyfr.
zadania z algebry
-
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 18 sie 2004, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KRK
- Pomógł: 1 raz
zadania z algebry
2.
liczba dzieli się przez sumę swoich cyfr liczba jest podzielna przez 9
a wiadomo że wsród kolejnych 18 liczb zawsze znajdzie się jedna conajmniej liczba podzielna przez 9.Kropka.
liczba dzieli się przez sumę swoich cyfr liczba jest podzielna przez 9
a wiadomo że wsród kolejnych 18 liczb zawsze znajdzie się jedna conajmniej liczba podzielna przez 9.Kropka.
zadania z algebry
Wiesz, z tą liczbą pierwszą to jest troche trudno, ale cie moze jakos naprowadze:
najpierw zastanów sie czy jest 2^2002+5^2004 podzielne przez 2, tzn parzyste. 2^2002 jest na pewno parzyste, a 5^2004 nieparzyste (kończy sie na 5) więc ich suma jest nieparzysta. Potem myślisz: Czy obie te potęgi mają wspólny dzielnik, jesli mają, no to na pewno ich suma nie jest liczbą pierwszą. No to rozkład na czynniki pierwsze: 2^2002: same dwójki, 5^2004 same piątki po drugiej stronie kreski. Wspólnych dzielników nie ma. No to drązysz temat dalej, szukasz innych metod, albo wyciągasz wnioski sumując te pewniki, które masz dotychczas: Że jedna z poteg jest parzysta, druga nie, i ze nie mają wspólnych dzielników. Zastanów sie na przykład czy znajdziesz jakieś inne 2 potęgi, które spełniają te warunki, może wsród troche mniejszych liczb, i których suma jest pierwsza...
Może te podpowiedzi pomogą.
najpierw zastanów sie czy jest 2^2002+5^2004 podzielne przez 2, tzn parzyste. 2^2002 jest na pewno parzyste, a 5^2004 nieparzyste (kończy sie na 5) więc ich suma jest nieparzysta. Potem myślisz: Czy obie te potęgi mają wspólny dzielnik, jesli mają, no to na pewno ich suma nie jest liczbą pierwszą. No to rozkład na czynniki pierwsze: 2^2002: same dwójki, 5^2004 same piątki po drugiej stronie kreski. Wspólnych dzielników nie ma. No to drązysz temat dalej, szukasz innych metod, albo wyciągasz wnioski sumując te pewniki, które masz dotychczas: Że jedna z poteg jest parzysta, druga nie, i ze nie mają wspólnych dzielników. Zastanów sie na przykład czy znajdziesz jakieś inne 2 potęgi, które spełniają te warunki, może wsród troche mniejszych liczb, i których suma jest pierwsza...
Może te podpowiedzi pomogą.
zadania z algebry
(a+b)=a^2+b^2+2ab Zastosu przekształcenie.
ROZWIĄZANIE:
2^2002+5^2004+(2^1001)^2+(5^1002)^2=(2^1001+5^1002)^2--22^1001 5^1002=(2^1001+5^1002)^2-- 2^1002 5^1002=(2^1001+5^1002)^2 -- (2^501 5^501)^2=(2^1001+5^1002-- 2^501 5^501)(2^1001+5^1002+2^501 5^501)
A więc masz rozkład na 2-wa czynniki (nawiasy)i różne od 1 a więc to jest liczba złożona(tj:nie jest pierwsza).
Dawid
ROZWIĄZANIE:
2^2002+5^2004+(2^1001)^2+(5^1002)^2=(2^1001+5^1002)^2--22^1001 5^1002=(2^1001+5^1002)^2-- 2^1002 5^1002=(2^1001+5^1002)^2 -- (2^501 5^501)^2=(2^1001+5^1002-- 2^501 5^501)(2^1001+5^1002+2^501 5^501)
A więc masz rozkład na 2-wa czynniki (nawiasy)i różne od 1 a więc to jest liczba złożona(tj:nie jest pierwsza).
Dawid
zadania z algebry
Dawid pisze: (a+b)(?) =a^2+b^2+2ab
Nie rozumiem tego (a+b)=a^2+b^2+2ab, czy tam nie powinno być poza nawiasem potęga o wykładniku równym 2 ?
To na czerwono to nie powinien być znak równości ?Dawid pisze: 2^2002+5^2004+(2^1001)^2+(5^1002)^2=.....
A to niebieskie to co ? znak odejmowania to pojedyncza kreska, a dwie ? XDDawid pisze:....(2^1001+5^1002)^2-- 22^1001 5^1002=(2^1001+5^1002)^2-- 2^1002 5^1002=(2^1001+5^1002)^2 -- (2^501 5^501)^2=(2^1001+5^1002-- 2^501 5^501)(2^1001+5^1002+2^501 5^501)
P.S. Proszę starajcie się pisać posty czytelnie !! DAWID pisz w każdej linijce kolejne przekształcenie albo napisz je z odpowiednimi oznaczeniami i sprawdź po napisaniu postu czy nie popełniłeś błędu.
Ostatnio zmieniony 2 paź 2004, o 21:15 przez Altruista, łącznie zmieniany 1 raz.