Najprawdopodobniej z proporcją

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
unknown210
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 mar 2009, o 17:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Najprawdopodobniej z proporcją

Post autor: unknown210 »

Witajcie, od razu mówię, ze nie jestem pewien czy wpisuję to zadanie do dobrego działu no ale są w nim liczby, literki więc to pewnie algebra. "Trzech domowników pracując z jednakową wydajnością, może wykonać świąteczne porządki w ciągu 6 godzin. Ile czasu zajmie wykonanie tej samej pracy rodzinie 5 osobowej jeśli każdy z jej członków pracuje tak jak 1 z pierwszej rodziny? " Zadanie niby proste.
Rozwiązałem je ale przemyślałem logicznie i mi się nie widzi. Zrobiłem tak(z proporcji)
3-6
5-x
3x=30
x=10
No i co? Pięcioro ludzi zrobią tę pracę wolniej od trzech osób? Coś jest nie tak. Proszę o szybką pomoc bo to na JUTRO.
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

Najprawdopodobniej z proporcją

Post autor: Artist »

Nie z proporcji.

\(\displaystyle{ 3 \cdot 6=5 \cdot x \Rightarrow x=\frac{18}{5}=3h / 36min}\)
unknown210
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 mar 2009, o 17:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Najprawdopodobniej z proporcją

Post autor: unknown210 »

Wielkie dzięki A powiedz mi jeszcze jedną rzecz 0 dlaczego nie z proporcji?
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

Najprawdopodobniej z proporcją

Post autor: Artist »

Pod uwagę musiał byś wziąć: szybkość pracy; czas pracy; ilość osób; Nie mam pomysłu jakby stworzyć sensowną proporcję. Przy czym nie twierdzę, że to niemożliwe.

A to co ja robiłem to:

praca=szybkość pracy* czas pracy* ilość pracowników
Musi zajść równość poiędzy tymi przypadkami. Szybość pracy jest równa, więc pozostaje jedna niewiadowma.
unknown210
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 mar 2009, o 17:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Najprawdopodobniej z proporcją

Post autor: unknown210 »

Ajj kurcze, dzięki Artist za pomoc i próbę wytłumaczenie ale niestety nie czaję dlaczego nie proporcje. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

Najprawdopodobniej z proporcją

Post autor: Artist »

Nie proporcje bo wyszłoby, że im więcej osób pracuje tym dłużej będą pracować, a jest przecież jest odwrotnie. ( I tu genialna myśl ) Skoro tak to mamy odwrotnie proporcjonalne liczby czyli:

\(\displaystyle{ \frac{1}{3}--->6}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{5}--->x}\)

Dlatego należy odwrócić bo każda osoba wykona ułamek pracy w pierwszym przypadku 1/3 pracy w drugim każdy domownik zrobi 1/5 pracy.

Ilość wykonanej pracy jest proporcjonalna do czasu jej wykonywania, czyli i dłużej pracujesz tym więcej zrobisz.
ODPOWIEDZ