Ile stron ma ta książka?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

Ile stron ma ta książka?

Post autor: wirus1910 »

Na ponumerowanie stron książki zużyto 185 cyfr. Ile stron ma ta książka?
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

Ile stron ma ta książka?

Post autor: Artist »

Na pierwsze 9 stron zużyto 9 cyfr, dalej następne 90 będzie zużywać po dwie cyfry:
\(\displaystyle{ 9+2x=185}\)
\(\displaystyle{ 185-9=2x}\)
\(\displaystyle{ x=176}\)
\(\displaystyle{ x=88}\)

Razem będzie więc 97 stron.
ODPOWIEDZ