Ostatnio znalazłem następujące zadanko:
"Przed rokiem liczba lat Grzesia była symetryczna do liczby lat jego matki (tak, jak np. 23 i 32), a w tym roku jest symetryczna do liczby lat jego ojca. Suma lat rodziców Grzesia wy¬nosi 93. Ile lat ma Grześ?"
Da się rozwiązać to zadanie?? Bo ja siedziałem nad nim już ponad 2 godziny i dałem rade tylko ułożyć jedno równanie z dwiema niewiadomymi, a za nic nie mogę sobie poradzić z ułożeniem drugiego równania.
Z góry dziękuję za pomoc
Obliczanie wieku
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Obliczanie wieku
A jakie masz to równanie ? ułóż 2 równania z 2 niewiadomymi z wiekiem ojca i syna oraz z wiekiem matki i syna, jesli nie wykombinujesz to sie pomoze ale pierwsze troche wlasnych checi
Obliczanie wieku
No właśnie nawet jeżeli ułożę równanie z wiekiem ojca i syna, czy matki i syna, to nic mi to nie da, bo i tak nie mam podane ile oni mają lat.
Przyjąłem następujące dane:
10x+y- wiek Grzesia w roku 2008; 10x+y+1- wiek Grzesia w roku 2009
10y+x- wiek matki w roku 2008; 10y+x+1- wiek matki w roku 2009
10*(y+1)+x-1- wiek ojca w roku 2008; 10(y+1)+x- wiek ojca w roku 2009
Z tego wynika, że suma lat ojca i matki jest równa:
10y+x+1+10(y+1)+x=93
20y+2x=82
I tutaj właśnie mam dwie niewiadome i kombinowałem na wiele sposobów i jakoś nie mogę sobie poradzić z ułożeniem drugiego równania, potrzebnego do rozwiązania zadania
Przyjąłem następujące dane:
10x+y- wiek Grzesia w roku 2008; 10x+y+1- wiek Grzesia w roku 2009
10y+x- wiek matki w roku 2008; 10y+x+1- wiek matki w roku 2009
10*(y+1)+x-1- wiek ojca w roku 2008; 10(y+1)+x- wiek ojca w roku 2009
Z tego wynika, że suma lat ojca i matki jest równa:
10y+x+1+10(y+1)+x=93
20y+2x=82
I tutaj właśnie mam dwie niewiadome i kombinowałem na wiele sposobów i jakoś nie mogę sobie poradzić z ułożeniem drugiego równania, potrzebnego do rozwiązania zadania
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Obliczanie wieku
nie sprawdzam rozumowania, do jakiego doszedłeś, tylko podam sposób rozwiązania równania końcowego. jest to równanie z dwoma niewiadomymi, ale o niewiadomych wiemy coś jeszcze: są liczbami z zakresu 1-9. można więc - i często tak się czyni! - sprawdzić wszystkie możliwości. jednak tutaj mamy:
20y+2x=82 czyli 10y+x=41. teoretycznie możliwe wartości y to 1,2,3,4. ale trzy pierwsze odpadają, gdyż wtedy x musiałoby być większe od 9. zostaje y=4 i wtedy x=1.
20y+2x=82 czyli 10y+x=41. teoretycznie możliwe wartości y to 1,2,3,4. ale trzy pierwsze odpadają, gdyż wtedy x musiałoby być większe od 9. zostaje y=4 i wtedy x=1.
Obliczanie wieku
Dziękuje. Rzeczywiście chyba nie było innego sposobu na rozwiązanie tego zadania.
Ale najważniejsze, że zadanie jest już jakoś sensownie zrobione
Ale najważniejsze, że zadanie jest już jakoś sensownie zrobione