Szczęśliwa 7

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
nadii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 31 sty 2006, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełm

Szczęśliwa 7

Post autor: nadii »

Chcąc ułatwić sobie problem z zapamiętaniem tabliczki mnożenia spróbowałem sposób z liczby 9 na innych (9*9=81 wiec 90-9=81). Pierw padla liczba 7 (7*7=49 wiec 70-7=63, wymysliłem, że odejme od tego jeszcze sume dwóch 7 tak więc 63-14=49 i tak mi wyszło) ale gdy spróbowałem z liczbą 8 niewyszedł pożadany wynik, póżniej padła liczba 14 to samo. Pomyslałem, że ten sposoób 2 sposób by wypalił na liczbach pierwszych (próbowałem na 2 i 11) ale się nieudało. Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
redok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 2 lut 2006, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Pomógł: 16 razy

Szczęśliwa 7

Post autor: redok »

tabliczka mnożenia będzie ci sie przydawać do wszystkiego, więc poznaj ją i sie jej naucz!
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

Szczęśliwa 7

Post autor: Elvis »

9*9 = 9*(10-1) - dlatego odjąłeś od 90 jedną dziewiątkę
7*7 = 7*(10-3) - dlatego odjąłeś trzy siódemki
8*8 = 8*(10-2) - tu powinieneś był odjąć od 80 dwie ósemki i byłoby wszystko w porządku
itd.

Oczywiście nie byłoby głupio skorzystać z rady redoka.
ODPOWIEDZ