Dowód nierówności

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Dowód nierówności

Post autor: Chromosom »

Udowodnij, że jeśli \(\displaystyle{ x, y, z}\) są liczbami rzeczywistymi takimi, że
\(\displaystyle{ x+y+z=1}\), to
\(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2 \ge \frac{1}{3}}\)
Dziękuję za pomoc!
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Dowód nierówności

Post autor: bosa_Nike »

\(\displaystyle{ 3\left(x^2+y^2+z^2\right)\ge\left(x+y+z\right)^2}\)

Prawdziwa, bo \(\displaystyle{ (x-y)^2+(y-z)^2+(z-x)^2\ge 0}\)
ODPOWIEDZ