rozwiaz ukl. rownan

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
karciu16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 mar 2009, o 14:17
Płeć: Mężczyzna

rozwiaz ukl. rownan

Post autor: karciu16 »

Zad.1
rozwiaż ukł. rownan.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y^2=2\\x+4y=3\end{cases}}\)

a także

Zad.2
Dane są zbiory

\(\displaystyle{ A=\{ x:x\in R:\quad 2x^3+4x^2 \le 0\}}\)
\(\displaystyle{ B=\{ x:x\in R:\quad (3x+5)/4<0\}}\)

wyznacz zbiory:
\(\displaystyle{ A \cup B}\)
oraz
\(\displaystyle{ A \cap B}\)

Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu tycha zadań.
Czekam na odp.
Z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 8 mar 2009, o 20:46 przez karciu16, łącznie zmieniany 1 raz.
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BK
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 40 razy

rozwiaz ukl. rownan

Post autor: pawelsuz »

1)
Odejmujesz stronami i dostajesz równanie kwadratowe z ujemną deltą, czyli nie ma rozwiązań.
karciu16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 mar 2009, o 14:17
Płeć: Mężczyzna

rozwiaz ukl. rownan

Post autor: karciu16 »

dzieki
no a jezeli chodzi i to drugie zadanie??

-- 8 mar 2009, o 20:32 --

o kurcze.. pomylilem sie.. zle napisalem rownanie.. ale juz jest poprawione:)
ODPOWIEDZ