Znaleźć najmniejszą możliwą wartość wyrażenia pod warunkiem

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Znaleźć najmniejszą możliwą wartość wyrażenia pod warunkiem

Post autor: meninio »

Niech \(\displaystyle{ a,b,c}\) będą liczbami rzeczywistymi dodatnimi spełniającymi równość:
\(\displaystyle{ 21ab+2bc+8ca \le 12}\)
Znaleźć najmniejszą możliwą wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ \frac{1}{a}+\frac{2}{b}+\frac{3}{c}}\)
frej

Znaleźć najmniejszą możliwą wartość wyrażenia pod warunkiem

Post autor: frej »

ODPOWIEDZ