oblicz x

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
NYSE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 lut 2009, o 21:38
Płeć: Mężczyzna

oblicz x

Post autor: NYSE »

Witam! Znam wynik zadania ale nie potrafie go obliczyc. Wynik to 51 a zdanie to :
\(\displaystyle{ 155+\frac{(75-x)}{40} \cdot 5=158}\)

Prosze o odpowiedz
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

oblicz x

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ 155+\frac{75-x}{40}*5=158}\)
\(\displaystyle{ \frac{75-x}{8}=3}\)
\(\displaystyle{ 75-x=24}\)
\(\displaystyle{ x=51}\)
ODPOWIEDZ