suma liczb

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
luki1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 14 gru 2008, o 11:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 36 razy

suma liczb

Post autor: luki1993 »

Suma cyfr liczby dwucyfrowej wynosi 10. Jeśli na końcu tej liczby dopiszemy cyfrę zero, to otrzymamy liczbę o 171 większą od liczby wyjściowej. Znajdź tę liczbę.
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

suma liczb

Post autor: maise »

a-liczba dziesiątek
b-liczba jedności
\(\displaystyle{ \begin{cases}
a+b=10\\
100a+10b=10a+b+171
\end{cases}}\)
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

suma liczb

Post autor: silvaran »

x - cyfra dziesiątek
y - cyfra jednosći
10x + y liczba wyjściowa

\(\displaystyle{ \begin{cases} x + y=10 \\ 100x+10y=10x+y+171 \end{cases}}\)
Odp:    
ODPOWIEDZ