Jola ma na świadectwie tylko czwórki i piątki. Średnia jej ocen wynosi 4,6. Gdyby zamiast jednej z czwórek miała piątkę, to średnia wynosiłaby 4,7. Ile czwórek i piątek ma Jola na świadectwie?
Z góry dzięki za pomoc!
Jola i jej oceny
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Jola i jej oceny
x - ilość czwórek
y - ilośc piątek
\(\displaystyle{ \begin{cases}\frac{4 \cdot x + 5 \cdot y}{x+y} = 4,6\\ \frac{4 \cdot (x-1) + 5 \cdot (y+1)}{x+y} = 4,7\end{cases}}\)
y - ilośc piątek
\(\displaystyle{ \begin{cases}\frac{4 \cdot x + 5 \cdot y}{x+y} = 4,6\\ \frac{4 \cdot (x-1) + 5 \cdot (y+1)}{x+y} = 4,7\end{cases}}\)