podzielność i ciąg

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
wiosna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2 maja 2008, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 1 raz

podzielność i ciąg

Post autor: wiosna »

Ciąg \(\displaystyle{ (a _{n} )}\) zdefiniowany jest następująco
\(\displaystyle{ a _{1} =1,a _{2}=2,a _{n+1}=3a _{n}+5a _{n-1}}\)
Wykazać, że nie istnieje \(\displaystyle{ n>1}\) takie, że \(\displaystyle{ a _{n}}\) dzieli \(\displaystyle{ a _{n+1}*a _{n+2}}\)
Awatar użytkownika
Maciej87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

podzielność i ciąg

Post autor: Maciej87 »

Spróbuj może zacząć tak (nie wprost)
Wyrazy ciągu nie dzielą się przez \(\displaystyle{ 5,3}\). \(\displaystyle{ NWD\left(a_n,a_{n+1}\right)=NWD\left(a_n,a_{n-1}\right)=\ldots=1}\).
Zatem \(\displaystyle{ a_n | a_{n+2}}\).
Zatem \(\displaystyle{ a_n | 3a_{n+1}}\).
Zatem \(\displaystyle{ a_n | 3}\).
ODPOWIEDZ