Ciekawe Liczby
Ciekawe Liczby
Jakie znacie ciekawe liczby? Mam przygotować coś na seminarium, odpadają: pi, fi, palindromiczne, , fibonacciego, lustrzane:) prosze o kilka propozycji, a najlepiej z wyjaśnieniem co to za liczby;)
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Ciekawe Liczby
Google prawdę Ci powie
wpisujesz to hasło którego szukasz klikasz enter i po sprawie
Kod: Zaznacz cały
http://www.google.pl
wpisujesz to hasło którego szukasz klikasz enter i po sprawie
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Ciekawe Liczby
Moze to ?
https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=435
Słyszałem tez o liczbie gogola albo gogla (jakby zadna z tych nie pasowała to jest to bardzo duża jesli mozna tak powiedzieć liczba )
https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=435
Słyszałem tez o liczbie gogola albo gogla (jakby zadna z tych nie pasowała to jest to bardzo duża jesli mozna tak powiedzieć liczba )
Ciekawe Liczby
y tego ale tam w sumie nie jest wyjasnione czym ona jest, to ma byc taka mini-prezentacja, zeby kazdy zakapowal o co chodzi i zeby wszyscy sie cieszyli
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Ciekawe Liczby
Ale co tu jest do tłumaczenia??
142857
Mnożymy ją
przez 2: 285714
przez 3: 428571
przez 4: 571428
Czy naprawde nic nie widzisz?
142857
Mnożymy ją
przez 2: 285714
przez 3: 428571
przez 4: 571428
Czy naprawde nic nie widzisz?
Ciekawe Liczby
cholera widze, ale czy nie ma ich wiecej, kto je wymyslil i cos wiecej na ten temat, za takie cos mam szmate;)
Ciekawe Liczby
Po wpisaniu w googla frazy "ciekawe liczby" wyskakuje troche stron:
... lr=lang_pl
jak jedna z pierwszych np taka:
taka:
http://pi.home.staszic.waw.pl/~pi/liczby/
i mnostwo innych...
... lr=lang_pl
jak jedna z pierwszych np taka:
taka:
http://pi.home.staszic.waw.pl/~pi/liczby/
i mnostwo innych...
- Arek
- Użytkownik
- Posty: 1729
- Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 12 razy
Ciekawe Liczby
Jest też bardzo przyjemna książka Bednarka: "Szkice o liczbach, funkcjach i figurach." .... czy jakoś tak - tzn. permutacja liczb, funkcji i figur całkiem możliwa...
BARDZO wiele jest tam ciekawostek i przykładów, na różne nieoczekiwane, choć związane z teorią liczb, własności.
Pozdr.
BARDZO wiele jest tam ciekawostek i przykładów, na różne nieoczekiwane, choć związane z teorią liczb, własności.
Pozdr.