kongruencje

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
wiosna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2 maja 2008, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 1 raz

kongruencje

Post autor: wiosna »

Jak rozwiązać układ kongruencji np:
\(\displaystyle{ p=1(mod4)

p=4(mod5)}\)
frej

kongruencje

Post autor: frej »

\(\displaystyle{ 5p \equiv 5 (mod 20) \\ 4p \equiv 16 (mod 20) \\ p=5p-4p \equiv 5-16 \equiv 9 (mod 20) \\ p=9+20k \qquad k\in \mathbb{Z}}\)
ODPOWIEDZ