Ilość liczb spelniających dane równanie..

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 20 gru 2008, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 1 raz

Ilość liczb spelniających dane równanie..

Post autor: kp »

Ile jest czwórek dodatnich liczb całkowitych (a,b,c,d) spełniających rownanie:
ab+bc+cd+da=55
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Ilość liczb spelniających dane równanie..

Post autor: *Kasia »

Zerknij do tematu poświęconego Olimpiadzie o Diamentowy Indeks AGH - zadanie pochodzi z tegorocznego pierwszego etapu i tam zapewne jest rozwiązane.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Ilość liczb spelniających dane równanie..

Post autor: smigol »

\(\displaystyle{ *Kasiu}\), niestety chyba nie ma kiedyś szukałem czy jest jakiś szybszy sposób niż mój
kp pisze:Ile jest czwórek dodatnich liczb całkowitych (a,b,c,d) spełniających równanie:
ab+bc+cd+da=55
ab+bc+cd+da=(b+d)(a+c) =55
55= 5*11
zatem b+d = 5 i a+c = 11
albo b+d=11 a+c=5

dalej wyznaczasz czwórki.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Ilość liczb spelniających dane równanie..

Post autor: *Kasia »

Aż dziwne, że nie ma...

A co do zadania, to nie trzeba wyznaczać tych czwórek, choć tutaj jeszcze ciężko by nie było.
Można zauważyć, że równanie \(\displaystyle{ a+b=c}\) dla ustalonego c ma c-1 rozwiązań w liczbach całkowitych dodatnich (\(\displaystyle{ a\in\{1,2,...,c-1\};\ b\in\{c-1,c-2,...,1\}}\)). I mnożymy liczby rozwiązań z poszczególnych części.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

Ilość liczb spelniających dane równanie..

Post autor: patry93 »

*Kasiu - to zadanie jest z Olimpiady Matematycznej Gimnazjalistów
O tu -
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Ilość liczb spelniających dane równanie..

Post autor: *Kasia »

patry93, faktycznie. Chociaż pod różnymi postaciami, dla różnych liczb występowało w różnych miejscach. We wspomnianym przeze mnie konkursie, jak później sprawdziłam, było np. 2008...
ODPOWIEDZ