dane sa liczby:

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
a91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 26 mar 2008, o 17:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

dane sa liczby:

Post autor: a91 »

\(\displaystyle{ \sqrt{6} - \sqrt{5} , \sqrt{6} + \sqrt{5} , \frac{5-2 \sqrt{5} }{5} , \frac{2 - \sqrt{5} }{ \sqrt{5} }}\)
Zbadaj czy wsrod tych liczb jest para liczb przeciwnych i czy jest wsrod nich para liczb odwrotnych
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

dane sa liczby:

Post autor: mol_ksiazkowy »

Dwie pierwsze sa odwrotne (do siebie )
a91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 26 mar 2008, o 17:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

dane sa liczby:

Post autor: a91 »

ale liczby odwrotne to takie ktorych iloczyn daje nam 1 ... wiec nie zabardzo ... natomiast dwie ostatnie to sa liczby przeciwne po usunieciu niewymiernosci z mianownika ...nie myle się?
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

dane sa liczby:

Post autor: patry93 »

a91 pisze:ale liczby odwrotne to takie ktorych iloczyn daje nam 1 ... wiec nie zabardzo
A pomnożyłaś je? Mi wychodzi równe 1
Wskazówka - usuń niewymierność z ułamka \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{6} - \sqrt{5} }}\) z pomocą wzoru \(\displaystyle{ (a-b)(a+b)=a^2 - b^2}\) i sprawdź, co się stanie
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

dane sa liczby:

Post autor: xanowron »

a91 pisze:\(\displaystyle{ \frac{5-2 \sqrt{5} }{5} , \frac{2 - \sqrt{5} }{ \sqrt{5} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{2 - \sqrt{5} }{ \sqrt{5} } \quad | \frac{\sqrt{5}}{\sqrt{5}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{5} - 5 }{ 5 }}\)


\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{5} - 5 }{ 5 } + \frac{5-2 \sqrt{5} }{5}=0}\)

Nie mylisz się
a91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 26 mar 2008, o 17:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

dane sa liczby:

Post autor: a91 »

tak wszystko się zgadza . dziękuję
ODPOWIEDZ