Całka powierzchniowa zorientowana

Różniczkowanie i całkowanie pól wektorowych. Formy różniczkowe i całkowanie form. Całki krzywoliniowe i powierzchniowe. Twierdzenie Greena, Stokesa itp. Interpretacja całek krzywoliniowych i powierzchniowych i ich zastosowania.
krokodyl7wody
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 gru 2019, o 09:07
Płeć: Mężczyzna
wiek: 0
Podziękował: 13 razy

Całka powierzchniowa zorientowana

Post autor: krokodyl7wody »

Oblicz całkę powierzchniową zorientowaną \(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{S}^{} ( x^{4} dydz + y^{4} dzdx + z^{4} dxdy) }\) gdzie \(\displaystyle{ S}\) jest zewnętrzną stroną powierzchni sześcianu \(\displaystyle{ [0,2] \times [0,2] \times [0,2]}\).

Czy w Tym zadaniu mogę skorzystać z tw. Gauss-Ostrogradski (twierdzenie o Dywergencji):
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{S}^{} ( P dydz + Q dzdx + R dxdy) = \int_{}^{} \int_{}^{} \int_{V}^{} ( \frac{ \partial P}{ \partial x} + \frac{ \partial Q}{ \partial y} + \frac{ \partial R}{ \partial z})dxdydz }\)

czyli
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{S}^{} ( x^{4} dydz + y^{4} dzdx + z^{4} dxdy) = \int_{0}^{2} \int_{0}^{2} \int_{0}^{2}(4x^{3} + 4y^{3} + 4z^{3})dzdydx }\)

i dalej obliczać jak zwykłą całkę potrójną?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7935
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1679 razy

Re: Całka powierzchniowa zorientowana

Post autor: janusz47 »

Można obliczać jako całkę potrójną po obszarze sześcianu.
krokodyl7wody
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 gru 2019, o 09:07
Płeć: Mężczyzna
wiek: 0
Podziękował: 13 razy

Re: Całka powierzchniowa zorientowana

Post autor: krokodyl7wody »

okej, tylko czy według tego twierdzenia, tak jak ja to zaproponowałem czy może w jakiś inny sposób ?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7935
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1679 razy

Re: Całka powierzchniowa zorientowana

Post autor: janusz47 »

Dywergencję pola obliczyłeś poprawnie . Obszar po którym całkujesz też.

Oblicz całkę, stosując twierdzenie o dywergencji - Gaussa Ostrogradskiego. Sprawdź jej wartość, obliczając strumień wektora pola po wszystkich ścianach sześcianu.
krokodyl7wody
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 gru 2019, o 09:07
Płeć: Mężczyzna
wiek: 0
Podziękował: 13 razy

Re: Całka powierzchniowa zorientowana

Post autor: krokodyl7wody »

dzięks za potwierdzenie. Rozwiązałem swój problem
ODPOWIEDZ