Całka krzywoliniowa po łuku L

Różniczkowanie i całkowanie pól wektorowych. Formy różniczkowe i całkowanie form. Całki krzywoliniowe i powierzchniowe. Twierdzenie Greena, Stokesa itp. Interpretacja całek krzywoliniowych i powierzchniowych i ich zastosowania.
barczar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 27 maja 2020, o 07:29
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

Całka krzywoliniowa po łuku L

Post autor: barczar »

Proszę o pomoc, nie wiem co dalej

\(\displaystyle{ \int_{L}^{} \frac{z+2}{(z-3)(z+1)} dz }\) po łuku o promieniu z=2 oraz z=4
Punkty osobliwe mieszczą się w obszarze okręgu z=4 lecz w z=2 tylko z0=-1
Policzyłam residuum dla z0=3 wyszło \(\displaystyle{ \frac{5}{4} }\) dla -1 wyszło \(\displaystyle{ \frac{-1}{4} }\)

CO dalej? Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Całka krzywoliniowa po łuku L

Post autor: Janusz Tracz »

Dalej podstawiasz pod wzór

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_o_residuach


\(\displaystyle{ \int_{|z|=4}^{} \frac{z+2}{(z-3)(z+1)} \dd z= 2\pi i \Res \left( f, 3\right)+ 2\pi i \Res \left( f, -1\right) }\)

\(\displaystyle{ \int_{|z|=2}^{} \frac{z+2}{(z-3)(z+1)} \dd z= 2\pi i \Res \left( f, -1\right) }\)

residua masz już policzone więc właściwie to gotowe.
barczar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 27 maja 2020, o 07:29
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

Re: Całka krzywoliniowa po łuku L

Post autor: barczar »

Dziękuję :)
ODPOWIEDZ