Proszę o pomoc w uzasadnieniu tożsamości!!

Różniczkowanie i całkowanie pól wektorowych. Formy różniczkowe i całkowanie form. Całki krzywoliniowe i powierzchniowe. Twierdzenie Greena, Stokesa itp. Interpretacja całek krzywoliniowych i powierzchniowych i ich zastosowania.
Kapixqx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 maja 2020, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 2 razy

Proszę o pomoc w uzasadnieniu tożsamości!!

Post autor: Kapixqx »

Siemka,
Przychodzę z problemem odnośnie następującego przykładu, nie mam kompletnie pojęcia jak się do tego zabrać.
Z góry dziękuję za pomoc!

\(\displaystyle{ (a+b)^2=|a|^2+2a \cdot b+|b|^2}\)

a i b są wektorami i znajdują się nad nimi "strzałki"
Ostatnio zmieniony 13 maja 2020, o 20:21 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w klamrach [latex][/latex].
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22173
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3748 razy

Re: Proszę o pomoc w uzasadnieniu tożsamości!!

Post autor: a4karo »

Wsk: `(a,a)=|a|^2`
Kapixqx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 maja 2020, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 2 razy

Re: Proszę o pomoc w uzasadnieniu tożsamości!!

Post autor: Kapixqx »

działa to też analogicznie dla \(\displaystyle{ b}\)? \(\displaystyle{ (b,b)=|b|^2}\)
Ostatnio zmieniony 13 maja 2020, o 20:22 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w klamrach [latex][/latex].
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22173
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3748 razy

Re: Proszę o pomoc w uzasadnieniu tożsamości!!

Post autor: a4karo »

I dla `c` też. I dla `x-3y+z` też.

Dodano po 1 minucie 34 sekundach:
A wiesz co w tym wzorze znaczy `^2 ` i * ?
Kapixqx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 maja 2020, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 2 razy

Re: Proszę o pomoc w uzasadnieniu tożsamości!!

Post autor: Kapixqx »

^2 podniesione do kwadratu, a * to zwykłe mnożenie
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22173
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3748 razy

Re: Proszę o pomoc w uzasadnieniu tożsamości!!

Post autor: a4karo »

No nie. Poczytaj sobie o iloczynie skalarnym i operacjach na wektorach
ODPOWIEDZ