mam takie 3 zadanka i nie wiem jak się za nie zabrać.
Obliczyć całkę powierzchiową
\(\displaystyle{ 1. f(x,y,z)=6x+4y+3z,\ \Sigma -}\) część płaszczyzny \(\displaystyle{ x+2y+3x=6 dla x \ge 0, y \ge 0, z \ge 0 }\)
\(\displaystyle{ 2. 𝑓(𝑥,𝑦,𝑧)=x y^{2} \sqrt{4+x ^{2} },\ \Sigma -}\) powierzchnia walca hiperbolicznego \(\displaystyle{ z=1-x ^{2} }\) leżącego nad kwadratem \(\displaystyle{ 0 \le x \le 1, 0 \le y \le 1}\)\(\displaystyle{
3. 𝑓(𝑥,𝑦,𝑧)=𝑥 ^{2} +𝑧 ^{2},\ \Sigma –}\) część sfery \(\displaystyle{ 𝑥 ^{2} +𝑦 ^{2} +𝑧 ^{2} =4 }\) odcięta płaszczyznami \(\displaystyle{ 𝑧=0}\) i \(\displaystyle{ 𝑧=1}\)
całka powierzchniowa
całka powierzchniowa
Ostatnio zmieniony 4 sie 2020, o 23:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: całka powierzchniowa
1.
Całka powierzchniowa funkcji skalarnej.
Jeżeli funkcja \(\displaystyle{ f }\) punktu \(\displaystyle{ P(x,y,z) }\) jest ciągła i ograniczona na płacie \(\displaystyle{ (\Sigma) }\) o równaniu \(\displaystyle{ z = z(x,y), \ \ (x,y)\in G, }\) to całka powierzchniowa funkcji \(\displaystyle{ f }\) po płacie \(\displaystyle{ (\Sigma) }\) istnieje i zachodzi równość
\(\displaystyle{ \iint_{(\Sigma)}f(P)dS = \iint_{(G)} f(x,y, z(x,y)) \sqrt{z^2_{x} +z^2_{y} +1} dx dy \ \ (*) }\)
Z równości \(\displaystyle{ (1) }\) wynika, że przejście od całki powierzchniowej do całki podwójnej polega na wprowadzeniu:
1) funkcji określającej powierzchnię całkowania,
2) odpowiedniego wyrażenia na różniczkę płata,
3) odpowiedniego obszaru całkowania.
..................................................................................................................................................................................
1) Funkcja określająca powierzchnię całkowania
\(\displaystyle{ f(x,y, z(x,y)) = 6x +4y + 3\left( 2 - \frac{2}{3}y -\frac{1}{3}x \right) = 6x +4y + 6 -2y -x = 5x +2y +6. }\)
2) Różniczka płata
\(\displaystyle{ z_{x} = -\frac{1}{3}, \ \ z_{y} = -\frac{2}{3}. }\)
\(\displaystyle{ dS = \sqrt{ z^2_{x} + z^2_{y} + 1} dx dy = \sqrt{\left(-\frac{1}{3}\right)^2 + \left(-\frac{2}{3}\right)^2 +1} dx dy = \sqrt{\frac{14}{9}} dxdy = \frac{\sqrt{14}}{3} dxdy.}\)
3) Obszar całkowania
\(\displaystyle{ (G) =\left \{ (x,y): 0 \leq x \leq 6, \ \ 0 \leq y \leq -\frac{1}{2}x +3 \right \}.}\)
Z \(\displaystyle{ 1), 2), 3) }\) i \(\displaystyle{ (*) }\)
\(\displaystyle{ \iint_{(\Sigma)}f(P)dS = \int_{0}^{6} \int_{0}^{-\frac{1}{2}x +3} (5x + 2y + 6) \frac{\sqrt{14}}{3} dy dx = ...= 54\sqrt{14}.}\)
Całka powierzchniowa funkcji skalarnej.
Jeżeli funkcja \(\displaystyle{ f }\) punktu \(\displaystyle{ P(x,y,z) }\) jest ciągła i ograniczona na płacie \(\displaystyle{ (\Sigma) }\) o równaniu \(\displaystyle{ z = z(x,y), \ \ (x,y)\in G, }\) to całka powierzchniowa funkcji \(\displaystyle{ f }\) po płacie \(\displaystyle{ (\Sigma) }\) istnieje i zachodzi równość
\(\displaystyle{ \iint_{(\Sigma)}f(P)dS = \iint_{(G)} f(x,y, z(x,y)) \sqrt{z^2_{x} +z^2_{y} +1} dx dy \ \ (*) }\)
Z równości \(\displaystyle{ (1) }\) wynika, że przejście od całki powierzchniowej do całki podwójnej polega na wprowadzeniu:
1) funkcji określającej powierzchnię całkowania,
2) odpowiedniego wyrażenia na różniczkę płata,
3) odpowiedniego obszaru całkowania.
..................................................................................................................................................................................
1) Funkcja określająca powierzchnię całkowania
\(\displaystyle{ f(x,y, z(x,y)) = 6x +4y + 3\left( 2 - \frac{2}{3}y -\frac{1}{3}x \right) = 6x +4y + 6 -2y -x = 5x +2y +6. }\)
2) Różniczka płata
\(\displaystyle{ z_{x} = -\frac{1}{3}, \ \ z_{y} = -\frac{2}{3}. }\)
\(\displaystyle{ dS = \sqrt{ z^2_{x} + z^2_{y} + 1} dx dy = \sqrt{\left(-\frac{1}{3}\right)^2 + \left(-\frac{2}{3}\right)^2 +1} dx dy = \sqrt{\frac{14}{9}} dxdy = \frac{\sqrt{14}}{3} dxdy.}\)
3) Obszar całkowania
\(\displaystyle{ (G) =\left \{ (x,y): 0 \leq x \leq 6, \ \ 0 \leq y \leq -\frac{1}{2}x +3 \right \}.}\)
Z \(\displaystyle{ 1), 2), 3) }\) i \(\displaystyle{ (*) }\)
\(\displaystyle{ \iint_{(\Sigma)}f(P)dS = \int_{0}^{6} \int_{0}^{-\frac{1}{2}x +3} (5x + 2y + 6) \frac{\sqrt{14}}{3} dy dx = ...= 54\sqrt{14}.}\)