Zadanie ze stożkiem
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11376
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Zadanie ze stożkiem
Obliczyć pole części powierzchni \(\displaystyle{ z= \sqrt{R^2 - x^2- y^2} }\), która jest wewnątrz stożka \(\displaystyle{ x^2+y^2= 3z^2}\).
Ostatnio zmieniony 23 maja 2020, o 19:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Zadanie ze stożkiem
W układzie XOZ:
\(\displaystyle{ x_0^2+z_0^2=R^2\\
3 z_0^2+z_0^2=R^2\\
z_0= \frac{R}{2} }\)
\(\displaystyle{ P=2 \pi Rh=2 \pi R(R-z_0)= \pi R^2 }\)
\(\displaystyle{ x_0^2+z_0^2=R^2\\
3 z_0^2+z_0^2=R^2\\
z_0= \frac{R}{2} }\)
\(\displaystyle{ P=2 \pi Rh=2 \pi R(R-z_0)= \pi R^2 }\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Zadanie ze stożkiem
Drugie podejście:
\(\displaystyle{ P= \int_{D}^{} \int_{}^{} \sqrt{1+(z'_x)^2+(z'_y)^2} \dd D=\int_{D}^{} \int_{}^{} \sqrt{1+( \frac{-x}{ \sqrt{R^2-x^2-y^2} } )^2+(\frac{-y}{ \sqrt{R^2-x^2-y^2} } )^2} \dd D=\\= \int_{D}^{} \int_{}^{} \sqrt{ \frac{R^2}{R^2-x^2-y^2} } \dd D=...}\)
\(\displaystyle{ D: \\
( \sqrt{ \frac{x^2+y^2}{3}} = \sqrt{R^2-x^2-y^2} \wedge z>0 ) \ \ \Rightarrow \ \ x^2+y^2=( \frac{R \sqrt{3} }{2} )^2}\)
\(\displaystyle{ ...= \int_{0}^{2 \pi }( \int_{0}^{ \frac{R \sqrt{3} }{2} } \frac{R}{ \sqrt{R^2-r^2} } r \dd r ) \dd \alpha =2 \pi R(-\sqrt{R^2-r^2} \bigg|_{0}^{ \frac{R \sqrt{3} }{2} } )=2 \pi R( - \frac{R}{2}-(-R))= \pi R^2 }\)
\(\displaystyle{ P= \int_{D}^{} \int_{}^{} \sqrt{1+(z'_x)^2+(z'_y)^2} \dd D=\int_{D}^{} \int_{}^{} \sqrt{1+( \frac{-x}{ \sqrt{R^2-x^2-y^2} } )^2+(\frac{-y}{ \sqrt{R^2-x^2-y^2} } )^2} \dd D=\\= \int_{D}^{} \int_{}^{} \sqrt{ \frac{R^2}{R^2-x^2-y^2} } \dd D=...}\)
\(\displaystyle{ D: \\
( \sqrt{ \frac{x^2+y^2}{3}} = \sqrt{R^2-x^2-y^2} \wedge z>0 ) \ \ \Rightarrow \ \ x^2+y^2=( \frac{R \sqrt{3} }{2} )^2}\)
\(\displaystyle{ ...= \int_{0}^{2 \pi }( \int_{0}^{ \frac{R \sqrt{3} }{2} } \frac{R}{ \sqrt{R^2-r^2} } r \dd r ) \dd \alpha =2 \pi R(-\sqrt{R^2-r^2} \bigg|_{0}^{ \frac{R \sqrt{3} }{2} } )=2 \pi R( - \frac{R}{2}-(-R))= \pi R^2 }\)