Problem z zadaniem - pole wektorowe

Różniczkowanie i całkowanie pól wektorowych. Formy różniczkowe i całkowanie form. Całki krzywoliniowe i powierzchniowe. Twierdzenie Greena, Stokesa itp. Interpretacja całek krzywoliniowych i powierzchniowych i ich zastosowania.
spellthy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 18 mar 2020, o 10:18
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 1 raz

Problem z zadaniem - pole wektorowe

Post autor: spellthy »

Sprawdzić, że podane pola wektorowe są polami potencjalnymi, znaleźć ich potencjały
\(\displaystyle{ \vec{A} = (x \vec{e_{x}}+y \vec{e_{y}} + z \vec{ e_{z}})\sin\sqrt{x ^{2} + y ^{2} + z ^{2} } }\),
\(\displaystyle{ \vec{B} = yz\vec{e_{x}} + (4y ^{3} -12yz ^{2} + xz ) \vec{e_{y}} + (4z ^{3} - 12y ^{2}z +xy)\vec{ e_{z}} }\)
Ostatnio zmieniony 18 mar 2020, o 14:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: Problem z zadaniem - pole wektorowe

Post autor: Janusz Tracz »

Warunkiem potencjalności pola wektorowego \(\displaystyle{ \vec{\mathbf{A}}}\) jest istnienie skalarnej funkcji potencjału \(\displaystyle{ \phi}\) takiej, że \(\displaystyle{ \text{grad} \phi = \vec{\mathbf{A}} }\) warunek ten sprowadza się do wyzerowania rotacji w każdym punkcie. Więc pytanie o to czy \(\displaystyle{ \vec{\mathbf{A}}}\) jest potencjalne sprawdza się do pytania czy \(\displaystyle{ \nabla \times \vec{\mathbf{A}} =\vec{\mathbf{0}} }\). Niemniej jednak po chwili namysłu widać, że

\(\displaystyle{ \text{grad} \left( \sin \sqrt{x^2+y^2+z^2}- \sqrt{x^2+y^2+z^2}\cos \sqrt{x^2+y^2+z^2} +C \right) = \vec{\mathbf{A}} }\)
jak to zauważyć:    
zatem udało się znaleźć funkcję potencjału \(\displaystyle{ \phi = \sin \sqrt{x^2+y^2+z^2}- \sqrt{x^2+y^2+z^2}\cos \sqrt{x^2+y^2+z^2} +C}\) (a nawet całą ich rodzinę z dokładnością co do stałej).
ODPOWIEDZ