Całka krzywoliniowa
Całka krzywoliniowa
Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Obliczyć całkę \(\displaystyle{ \oint\limits_{C} \frac{(z+2)}{(z-1)} dz =}\) , dla \(\displaystyle{ C_{1}}\) - okrąg o środku w punkcie \(\displaystyle{ 2+2i}\) i promieniu \(\displaystyle{ 2}\) oraz dla \(\displaystyle{ C_{2}}\) - okrąg o środku w punkcie \(\displaystyle{ i}\) i promieniu \(\displaystyle{ 2.}\)
Obliczyć całkę \(\displaystyle{ \oint\limits_{C} \frac{(z+2)}{(z-1)} dz =}\) , dla \(\displaystyle{ C_{1}}\) - okrąg o środku w punkcie \(\displaystyle{ 2+2i}\) i promieniu \(\displaystyle{ 2}\) oraz dla \(\displaystyle{ C_{2}}\) - okrąg o środku w punkcie \(\displaystyle{ i}\) i promieniu \(\displaystyle{ 2.}\)
Ostatnio zmieniony 2 lut 2020, o 22:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Całka krzywoliniowa
\(\displaystyle{ 1)}\) Biegun funkcji podcałkowej leży poza \(\displaystyle{ C_1}\). Jaki z tego wniosek?
\(\displaystyle{ 2) }\) Biegu funkcji leży wewnątrz okręgu więc \(\displaystyle{ \oint_{C_2} \frac{f(z)}{z-a} \dd z=2\pi i f(a)}\)
\(\displaystyle{ 2) }\) Biegu funkcji leży wewnątrz okręgu więc \(\displaystyle{ \oint_{C_2} \frac{f(z)}{z-a} \dd z=2\pi i f(a)}\)
Re: Całka krzywoliniowa
1) Niestety nie umiem sam sobie odpowiedzieć na to pytanie
2) Wzór stosowałem lecz mimo to wyniku jest błędny, jeśli mogę prosić o "przejście" krok po kroku
2) Wzór stosowałem lecz mimo to wyniku jest błędny, jeśli mogę prosić o "przejście" krok po kroku
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Całka krzywoliniowa
\(\displaystyle{ 1)}\) Wniosek z tego taki, że całka się zeruje
\(\displaystyle{ 2)}\) Pokaż obliczenia.
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_podstawowe_Cauchy%E2%80%99ego
\(\displaystyle{ 2)}\) Pokaż obliczenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Całka krzywoliniowa
Janusz Tracz napisał co tam ma być, wystarczy przeczytać ze zrozumieniem. Masz tam podstawić biegun, ponieważ zawiera się on w Twoim okręgu. Wynika to ze wzoru całkowego Cauchy'ego.
Re: Całka krzywoliniowa
Tak wszystko jest jasne, wypisałem to zadanie żeby obejrzeć rozwiązanie, a nie wczytywać się w dyskusje - w dalszym ciągu mam nadzieję że znajdzie się ktoś życzliwy aby rozpisać przykład krok po kroku
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Całka krzywoliniowa
Ściśle rzecz biorąc to poprosiłeś o pomoc w rozwiązaniu
i taką pomoc dostałeś.
JK
Re: Całka krzywoliniowa
W dalszym ciągu prosiłbym o wytłumaczenie i rozwiązanie zadania : C2 - okrąg o środku w punkcie (i) i promieniu (2) \(\displaystyle{ \oint\limits_{C} \frac{(z+2)}{(z-1)} dz=}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Całka krzywoliniowa
W takim razie przedstaw chociaż Twoje rozwiązanie. Pokaże Ci gdzie robisz błąd.