Całka krzywoliniowa skierowana.

Różniczkowanie i całkowanie pól wektorowych. Formy różniczkowe i całkowanie form. Całki krzywoliniowe i powierzchniowe. Twierdzenie Greena, Stokesa itp. Interpretacja całek krzywoliniowych i powierzchniowych i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Całka krzywoliniowa skierowana.

Post autor: pawlo392 »

Muszę obliczyć pewną całkę po krzywej, która powstanie z przecięcia sfery \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=a^2}\) oraz \(\displaystyle{ y=x\tg\alpha}\) gdzie \(\displaystyle{ \alpha \in (0, \frac{\pi}{2})}\). Krzywa skierowana dodatnio. No i pojawia się problem bo jakoś trudno mi sobie wyobrazić to przecięcie.
szw1710

Re: Całka krzywoliniowa skierowana.

Post autor: szw1710 »

Tak trudno wyobrazić sobie przecięcie sfery płaszczyzną przechodzącą przez jej środek?
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Re: Całka krzywoliniowa skierowana.

Post autor: pawlo392 »

Dziękuje. Wystarczyło
ODPOWIEDZ