Bryła Vivianiego

Różniczkowanie i całkowanie pól wektorowych. Formy różniczkowe i całkowanie form. Całki krzywoliniowe i powierzchniowe. Twierdzenie Greena, Stokesa itp. Interpretacja całek krzywoliniowych i powierzchniowych i ich zastosowania.
lemurka97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 11 lut 2017, o 20:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Bryła Vivianiego

Post autor: lemurka97 »

Dana jest bryła wycięta walcem \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2} = Rx}\) z kuli \(\displaystyle{ x ^{2} +y ^{2} +z ^{2}=R ^{2}}\). Obliczyć objętość, pole górnej i dolnej podstawy i pole powierzchni bocznej.-- 1 kwi 2019, o 16:45 --Podstawiłam \(\displaystyle{ x=r\cos\varphi}\), \(\displaystyle{ y=r\sin\varphi}\) i przedziały całkowania \(\displaystyle{ r\in \left[ 0, \frac{R}{2} \right]}\),\(\displaystyle{ \varphi\in\left[ 0,2\pi\right]}\) oraz \(\displaystyle{ z\in\left[ - \sqrt{R ^{2}-x ^{2}+y ^{2} }, \sqrt{R ^{2}-x ^{2}-y ^{2} } \right]}\) ale nie wygląda to dobrze
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Bryła Vivianiego

Post autor: kerajs »

lemurka97 pisze:Podstawiłam \(\displaystyle{ x=r\cos\varphi}\), \(\displaystyle{ y=r\sin\varphi}\) i przedziały całkowania \(\displaystyle{ r\in \left[ 0, \frac{R}{2} \right]}\),\(\displaystyle{ \varphi\in\left[ 0,2\pi\right]}\) oraz \(\displaystyle{ z\in\left[ - \sqrt{R ^{2}-x ^{2}+y ^{2} }, \sqrt{R ^{2}-x ^{2}-y ^{2} } \right]}\) ale nie wygląda to dobrze
Gdyż wymieszałaś dwa różne podstawienia.
Albo:
\(\displaystyle{ x=r\cos\varphi}\), \(\displaystyle{ y=r\sin\varphi}\) i przedziały całkowania \(\displaystyle{ r\in \left[ 0, R\cos \varphi \right]}\),\(\displaystyle{ \varphi\in\left[ \frac{- \pi }{2} ,\frac{ \pi }{2}\right]}\) oraz \(\displaystyle{ z\in\left[ - \sqrt{R ^{2}-r ^{2} }, \sqrt{R ^{2}-r ^{2} } \right]}\)

albo
\(\displaystyle{ x= \frac{R}{2}+r\cos\varphi}\), \(\displaystyle{ y= r\sin\varphi}\) i przedziały całkowania \(\displaystyle{ r\in \left[ 0, \frac{R}{2} \right]}\),\(\displaystyle{ \varphi\in\left[ 0,2\pi\right]}\) oraz \(\displaystyle{ z\in\left[ - \sqrt{R ^{2}-(\frac{R}{2}+r\cos\varphi) ^{2}-(r\sin\varphi) ^{2} }, \sqrt{R ^{2}-(\frac{R}{2}+r\cos\varphi) ^{2}-(r\sin\varphi) ^{2} } \right]}\)
ODPOWIEDZ