\(\displaystyle{ \iint z^2 dS}\) gdzie \(\displaystyle{ S}\)-część sfery \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=4}\) ograniczona przez \(\displaystyle{ x+y \ge 0}\).
Brałam podstawienie
\(\displaystyle{ x=2\cos \alpha \cos \beta \\
y=2\cos \alpha \sin \beta \\
z=2\sin \alpha}\)
ale wtedy wychodzi \(\displaystyle{ \cos \alpha \cos \beta +\cos \alpha \sin \beta \ge 0}\) i nie za bardzo wiem co mam z tym przedziałem zrobić
całka powierzchniowa niezorientowana
całka powierzchniowa niezorientowana
Ostatnio zmieniony 17 sty 2019, o 23:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
całka powierzchniowa niezorientowana
\(\displaystyle{ \cos \alpha (\cos \beta + \sin \beta ) \ge 0\\
\cos \alpha \sqrt{2} \sin (\beta + \frac{ \pi }{4} ) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos \alpha \ge 0 \\ \sin (\beta + \frac{ \pi }{4} ) \ge 0 \end{cases} \vee \begin{cases} \cos \alpha \le 0 \\ \sin (\beta + \frac{ \pi }{4} ) \le 0 \end{cases}}\)
Lewy układ to Twoja połówka sfery, prawy to odrzucona druga połówka.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{ -\pi }{2} \le \alpha \le \frac{ \pi }{2} \\ \frac{ \pi }{4} \le \beta \le \frac{5 \pi }{4} \end{cases}}\)
Takie same ograniczenia kątów można odczytać z rysunku.
\cos \alpha \sqrt{2} \sin (\beta + \frac{ \pi }{4} ) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos \alpha \ge 0 \\ \sin (\beta + \frac{ \pi }{4} ) \ge 0 \end{cases} \vee \begin{cases} \cos \alpha \le 0 \\ \sin (\beta + \frac{ \pi }{4} ) \le 0 \end{cases}}\)
Lewy układ to Twoja połówka sfery, prawy to odrzucona druga połówka.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{ -\pi }{2} \le \alpha \le \frac{ \pi }{2} \\ \frac{ \pi }{4} \le \beta \le \frac{5 \pi }{4} \end{cases}}\)
Takie same ograniczenia kątów można odczytać z rysunku.