Witam serdecznie,
mam kłopot z wyznaczeniem podstawowych wektorów, które tworzą trajektorie (dotyczy ono modelowania matematycznego równań Lotka-Volterra)
Przy określonych parametrach moje równanie przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ f(x,y)=0,21 \log x - 0,5x + 0,15 \log y - 0,005y}\)
Obliczyłem jego pochodne cząstkowe:
\(\displaystyle{ \ \frac{df}{dx}= \frac{0,42}{x}-1}\)
\(\displaystyle{ \frac{df}{dy}= \frac{30}{y}-1}\)
W jaki sposób z tej postaci otrzymać postać parametryczną? Próbowałem zmiennych biegunowych, ale w rezultacie wynik niewiele mi mówi i nie wiem czy tędy droga.
To co chcę uzyskać to móc narysować choć kilka konkretnych wektorów jednej z trajektorii.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Wektory w przestrzeni fazowej
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 18 lis 2018, o 12:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Wektory w przestrzeni fazowej
Ostatnio zmieniony 18 lis 2018, o 13:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.