Twierdzenie Gaussa. Podział na obszary normalne.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 6 kwie 2014, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 41 razy
Twierdzenie Gaussa. Podział na obszary normalne.
Chciałem się zapytać czy w przypadku twierdzenia Gaussa:
\(\displaystyle{ \iint\limits_S (X\; dy dz + Y\; dz dx + Z\; dx dy) = \iiint\limits_V \left( {\partial X \over \partial x} + {\partial Y \over \partial y} + {\partial Z \over \partial z} \right)\; dx dy dz}\)
można zawsze podzielić obszar \(\displaystyle{ V}\) na obszary normalne względem płaszczyzn układu? (Tak samo jak w przypadku twierdzenia Greena gdzie dzieli się obszar na obszary normalne względem obu osi). Wydaje mi się że nie ale nie jestem pewien.
\(\displaystyle{ \iint\limits_S (X\; dy dz + Y\; dz dx + Z\; dx dy) = \iiint\limits_V \left( {\partial X \over \partial x} + {\partial Y \over \partial y} + {\partial Z \over \partial z} \right)\; dx dy dz}\)
można zawsze podzielić obszar \(\displaystyle{ V}\) na obszary normalne względem płaszczyzn układu? (Tak samo jak w przypadku twierdzenia Greena gdzie dzieli się obszar na obszary normalne względem obu osi). Wydaje mi się że nie ale nie jestem pewien.
Twierdzenie Gaussa. Podział na obszary normalne.
Zawsze to pewnie nie. Stawiasz pytanie zbyt ogólnie. Ale w praktyce występują obszary, które podzielić można. A Tobie właśnie o to chodzi. Jeśli się da podzielić, to zachodzi wzór Gaussa-Ostrogradskiego.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 6 kwie 2014, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 41 razy
Twierdzenie Gaussa. Podział na obszary normalne.
Jeszcze tylko dla pewności się dopytam czy obszar ten musi być normalny względem trzech płaszczyzn \(\displaystyle{ Oxy}\), \(\displaystyle{ Oyz}\) i \(\displaystyle{ Ozx}\) jednocześnie ?
Twierdzenie Gaussa. Podział na obszary normalne.
Takie jest założenie do twierdzenia Gaussa-Ostrogradskiego. Inna kwestia na ile jest ono istotne, tzn. czy względnie łatwo podać przykład obszaru nie będącego normalnym względem jakiejś płaszczyzny i pola wektorowego, dla gtórego wzór G-O nie zachodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 6 kwie 2014, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 41 razy
Twierdzenie Gaussa. Podział na obszary normalne.
Nie bardzo rozumiem. Czy mogę zastosować tw. G-O dla obszaru który jest normalny dla powiedzmy dla płaszczyzny \(\displaystyle{ Oxz}\), \(\displaystyle{ Oyz}\) ale nie jest dla \(\displaystyle{ Oxy}\)?
Będę wtedy liczył np taką całkę:
\(\displaystyle{ \iint\limits_{D_{XiZ}} \, dx\,dz \int_{y_1(x,z)}^{y_2(x,z)} \left( {\partial X \over \partial x} +{\partial Y \over \partial y} + {\partial Z \over \partial z} \right)\; dy}\) ,gdzie \(\displaystyle{ D_{XiZ}}\) jest rzutem obszaru na płaszczyznę \(\displaystyle{ Oxz}\).
Będę wtedy liczył np taką całkę:
\(\displaystyle{ \iint\limits_{D_{XiZ}} \, dx\,dz \int_{y_1(x,z)}^{y_2(x,z)} \left( {\partial X \over \partial x} +{\partial Y \over \partial y} + {\partial Z \over \partial z} \right)\; dy}\) ,gdzie \(\displaystyle{ D_{XiZ}}\) jest rzutem obszaru na płaszczyznę \(\displaystyle{ Oxz}\).
Twierdzenie Gaussa. Podział na obszary normalne.
Chodziło mi o kontrprzykład, czyli przykład na istotność założenia normalności względem każdej płaszczyzny.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 6 kwie 2014, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 41 razy
Twierdzenie Gaussa. Podział na obszary normalne.
Czyli o to czy istnieje przykład obszaru który nie jest normalny względem jakiejś płaszczyzny a wzór G-O dla takiego obszaru zachodzi?
Reasumując :
Stosując wzór G-O muszę sprawdzić normalność obszaru względem każdej płaszczyzny. Ale może zdarzyć się przykład gdzie obszar nie jest normalny względem pewnej płaszczyzny a wzór G-O będzie zachodził.
Czy dobrze rozumiem ?
Reasumując :
Stosując wzór G-O muszę sprawdzić normalność obszaru względem każdej płaszczyzny. Ale może zdarzyć się przykład gdzie obszar nie jest normalny względem pewnej płaszczyzny a wzór G-O będzie zachodził.
Czy dobrze rozumiem ?
Twierdzenie Gaussa. Podział na obszary normalne.
Przykład, że wtedy wzór G-O nie zachodzi. Taki przykład pokazywałby istotność założenia normalności względem każdej płaszczyzny układu.Czyli o to czy istnieje przykład obszaru który nie jest normalny względem jakiejś płaszczyzny a wzór G-O dla takiego obszaru zachodzi?
Sądzę, że tutaj dobrze zrozumiałeś. Zauważ, że jeśli pole wektorowe jest zerowe, to wzór G-O zachodzi niezależnie od tego jaki jest obszarStosując wzór G-O muszę sprawdzić normalność obszaru względem każdej płaszczyzny. Ale może zdarzyć się przykład gdzie obszar nie jest normalny względem pewnej płaszczyzny a wzór G-O będzie zachodził.