wzór greena
wzór greena
Stosując twierdzenie Greena obliczyć całkę krzywoliniową zorientowaną
\(\displaystyle{ \int_{L}^{}y ^{2} dx +3xydy}\)
gdzie L jest brzegiem obszaru zawartego między krzywymi \(\displaystyle{ y= \sqrt{x} , y= x^{2}}\)
czy dobrze zrobiłem to zadanie?
\(\displaystyle{ \int_L Pdx+Qdy= \int_{D}^{} \int_{}^{} ( \frac{dQ}{dx}- \frac{dP}{dx})=***}\)
\(\displaystyle{ P(x,y)= y^{2}}\)
\(\displaystyle{ Q(x,y)=3xy}\)
\(\displaystyle{ \frac{dP}{dy}=2y}\)
\(\displaystyle{ \frac{dQ}{dx}=3y}\)
\(\displaystyle{ ***= \int_{D}^{} \int_{}^{}=(3y-2y)dxdy= \int_{0}^{1} \int_{0}^{1}y dxdy
=\int_{0}^{1}ydy= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \int_{L}^{}y ^{2} dx +3xydy}\)
gdzie L jest brzegiem obszaru zawartego między krzywymi \(\displaystyle{ y= \sqrt{x} , y= x^{2}}\)
czy dobrze zrobiłem to zadanie?
\(\displaystyle{ \int_L Pdx+Qdy= \int_{D}^{} \int_{}^{} ( \frac{dQ}{dx}- \frac{dP}{dx})=***}\)
\(\displaystyle{ P(x,y)= y^{2}}\)
\(\displaystyle{ Q(x,y)=3xy}\)
\(\displaystyle{ \frac{dP}{dy}=2y}\)
\(\displaystyle{ \frac{dQ}{dx}=3y}\)
\(\displaystyle{ ***= \int_{D}^{} \int_{}^{}=(3y-2y)dxdy= \int_{0}^{1} \int_{0}^{1}y dxdy
=\int_{0}^{1}ydy= \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 20 lut 2013, o 21:45 przez kobolt1, łącznie zmieniany 1 raz.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
wzór greena
Jak się ma to:
do tego\(\displaystyle{ \int_{L}^{} dx +3xydy}\)
i tego\(\displaystyle{ P(x,y)= y^{2}}\)
oraz skąd takie a nie inne granice całkowania?\(\displaystyle{ \int_{D}^{} \int_{}^{}=(3y-2y)dxdy}\)
wzór greena
już poprawiłem w pierwszym równaniu na \(\displaystyle{ y ^{2}}\)
wybrałem punkty przecięcia tych dwóch funkcji
wybrałem punkty przecięcia tych dwóch funkcji
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
wzór greena
Ok, teraz pochodne są dobrze.
Co do granic - wyznaczyłeś punkty przecięcia. Jak więc liczy się całkę ze wzoru Greena? Co to ma wspólnego z punktami przecięcia?
Co do granic - wyznaczyłeś punkty przecięcia. Jak więc liczy się całkę ze wzoru Greena? Co to ma wspólnego z punktami przecięcia?
wzór greena
ze wzoru greena otrzymałem
\(\displaystyle{ \int_{D}^{} \int_{}^{}=y dxdy}\)
a "D" jest to obszar po którym całkuję,
nie wiem jak określić poprawnie te granicę, przykład zrobiłem analogicznie z innym
\(\displaystyle{ \int_{D}^{} \int_{}^{}=y dxdy}\)
a "D" jest to obszar po którym całkuję,
nie wiem jak określić poprawnie te granicę, przykład zrobiłem analogicznie z innym
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
wzór greena
Granice są określone przez krzywe \(\displaystyle{ y=x^2}\) oraz \(\displaystyle{ y=\sqrt{x}}\). A raczej - to obszar \(\displaystyle{ D}\) jest ograniczony tymi krzywymi.
wzór greena
jeśli tak to może będą wyglądać w ten sposób
\(\displaystyle{ \int_{x ^{2} }^{ \sqrt{x} } \int_{ \sqrt{x} }^{ x^{2} } y dxdy}\)
\(\displaystyle{ \int_{x ^{2} }^{ \sqrt{x} } \int_{ \sqrt{x} }^{ x^{2} } y dxdy}\)
Ostatnio zmieniony 20 lut 2013, o 22:48 przez kobolt1, łącznie zmieniany 1 raz.