operator podstawiania- formy różniczkowe

Różniczkowanie i całkowanie pól wektorowych. Formy różniczkowe i całkowanie form. Całki krzywoliniowe i powierzchniowe. Twierdzenie Greena, Stokesa itp. Interpretacja całek krzywoliniowych i powierzchniowych i ich zastosowania.
Hatcher
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 1 maja 2008, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 14 razy

operator podstawiania- formy różniczkowe

Post autor: Hatcher »

Zad 1.
Oblicz \(\displaystyle{ f* \omega}\) wiedząc, że:
a. \(\displaystyle{ \omega (x,y)=xdy=ydx}\) , \(\displaystyle{ f(t)=(\cos t, \sin t )}\)
b. \(\displaystyle{ \omega (x,y,z)=(x+y)dx \wedge dy -ydy \wedge dz}\) , \(\displaystyle{ f(s,t,u)=(2, st, tu)}\)

Ad 1.
\(\displaystyle{ (f* \omega)(t)= \cos t (\cos t)dt-\sin t(-\sin t)dt=\cos^2t+ \sin^2tdt=dt}\)

Ad 2.
\(\displaystyle{ (f* \omega)(s,t,u)=(2+st)d2 \wedge d(st)-st d(st) \wedge d(tu)}\)
I nie wiem za bardzo jak mam rozbić \(\displaystyle{ d(st), d2}\), czy też mam tak zostawić ?
ODPOWIEDZ