Całka Lebesgue'a z mierzalnej funkcji rzeczywistej

Sigma-ciała i zbiory borelowskie. Miary, miary zewnętrze i miara Lebesgue'a. Funkcje mierzalne. Całka Lebesgue'a. Inne zagadnienia analizy rzeczywistej.
Confident
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 cze 2022, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
wiek: 77

Całka Lebesgue'a z mierzalnej funkcji rzeczywistej

Post autor: Confident »

Mam następującą definicję pojęcia wymienionego w temacie.
Niech \(\displaystyle{ f,F}\) będą funkcjami \(\displaystyle{ \mathcal{M}}\) mierzalnymi z przestrzeni \(\displaystyle{ (X,\mathcal{M},\mu)}\).
Powiemy, że dowolna funkcja \(\displaystyle{ F : X → \mathbb{R}}\) jest całkowalna względem miary \(\displaystyle{ \mu}\), jeśli istnieje ciąg funkcji prostych właściwych \(\displaystyle{ \{f_n\}_{n=1}^\infty}\), \(\displaystyle{ f_n : X → \mathbb{R}, n \in \mathbb{N}}\), zbieżny punktowo do funkcji \(\displaystyle{ F}\) w \(\displaystyle{ X}\) spełniający warunek
\(\displaystyle{ \int_X \lvert| f_n-F\rvert|_\mathbb{R}d\mu\xrightarrow{n\to\infty}0}\).
Przyjmujemy wówczas
\(\displaystyle{ \int_X F d\mu:= \lim_{ n\to\infty }\int_X f_n d\mu.}\)
Pytanie jest następujące.
Czy to poprawna definicja? Jeśli tak, to jak interpretować wartość pierwszej całki? \(\displaystyle{ c_n \cdot \mu(X)}\)?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Całka Lebesgue'a z mierzalnej funkcji rzeczywistej

Post autor: Dasio11 »

Co oznacza \(\displaystyle{ \| f_n - F \|_{\RR}}\) ?
ODPOWIEDZ