Calka nieoznaczona - błąd w zadaniu?

Sigma-ciała i zbiory borelowskie. Miary, miary zewnętrze i miara Lebesgue'a. Funkcje mierzalne. Całka Lebesgue'a. Inne zagadnienia analizy rzeczywistej.
papson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 paź 2016, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Calka nieoznaczona - błąd w zadaniu?

Post autor: papson »

Witam. Otrzymałem do rozwiązania takie zadanie jak poniżej. Mimo prób rozwiązania zarówno ręcznie jak i za pomocą kalkulatorów internetowych, nie udało mi się dojść do konkretnego rozwiązania danej całki, jednak wydaje mi się, że jest sposób żeby to obliczyć. Czy byłby ktoś w stanie pomóc?
Chodzi konkretnie o drugą całkę, \(\displaystyle{ e^\left( \frac{1}{3}x^2+x \right)}\)
Cały przykład:

\(\displaystyle{ \int(x+1)e^\left( \frac{1}{3}x^2+x \right)}\)
Ostatnio zmieniony 12 sty 2022, o 20:50 przez papson, łącznie zmieniany 2 razy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Calka nieoznaczona - błąd w zadaniu?

Post autor: Jan Kraszewski »

Niepoprawnie i w konsekwencji nieczytelnie zapisałeś kod \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a - w związku z tym nie wiadomo, ani jak wygląda całka, ani jak wygląda Twoje rozwiązanie.

Przeczytaj [instrukcja] Krótki kurs LaTeX-a i napisz to jeszcze raz poprawnie.

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Calka nieoznaczona - błąd w zadaniu?

Post autor: a4karo »

Pewnie w wykładniku miało być `x^2/2+x`
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Calka nieoznaczona - błąd w zadaniu?

Post autor: Jan Kraszewski »

papson pisze: 12 sty 2022, o 20:33Chodzi konkretnie o drugą całkę, \(\displaystyle{ e^\left( \frac{1}{3}x^2+x \right)}\)
Cały przykład:

\(\displaystyle{ \int(x+1)e^\left( \frac{1}{3}x^2+x \right)}\)
Ale tu jest tylko jedna całka, więc trudno mówić o "drugiej całce".

Może pokaż swoje rozwiązanie.

JK
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Calka nieoznaczona - błąd w zadaniu?

Post autor: arek1357 »

Po opuszczeniu nawiasu będzie z pewnością dwie całki i chodzi o tę drugą, lecz właściciel dwóch całek ma problem z wysłowieniem się...

A do tego funkcje specjalne błędu wystąpią, więc mam wątpliwości o zrobieniu kariery z takimi całkami...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Calka nieoznaczona - błąd w zadaniu?

Post autor: a4karo »

A może autor użył znanego wzoru `\int f(x)g(x)dx=\int f(x)dx\int g(x)dx` ?,
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Calka nieoznaczona - błąd w zadaniu?

Post autor: Jan Kraszewski »

Może się dowiemy...

JK
ODPOWIEDZ