Całka Lebesgue'a

Sigma-ciała i zbiory borelowskie. Miary, miary zewnętrze i miara Lebesgue'a. Funkcje mierzalne. Całka Lebesgue'a. Inne zagadnienia analizy rzeczywistej.
Matematyk99xx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 mar 2020, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 13 razy

Całka Lebesgue'a

Post autor: Matematyk99xx »

Czy całka Lebesgue'a ma taką własność, że \(\displaystyle{ \int_{[0,1]}\left| f(t)\right|d\lambda (t) \leq \int_{[0,1]} f(t)d\lambda (t)}\)?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Całka Lebesgue'a

Post autor: Dasio11 »

Oczywiście że nie, wystarczy wziąć funkcję stale równą \(\displaystyle{ -1}\). Natomiast zachodzi nierówność w drugą stronę, bo ogólniej \(\displaystyle{ f \le g \implies \int f \le \int g}\).
ODPOWIEDZ