Cześć! Mam problem z takim oto zadaniem. Jeśli to możliwe, prosiłabym o rozwiązanie wraz z wyjaśnieniem. Za wszelką pomoc dziękuję.
Niech \(\displaystyle{ X =\left[0,\pi\right]}\) , \(\displaystyle{ \mathcal{S}=\mathcal{B}([0, \pi]) }\) oraz dla \(\displaystyle{ A\in\mathcal{S}}\) niech \(\displaystyle{ \mu(A)=\smallint_A \sin xdx}\).
Oblicz całkę \(\displaystyle{ \smallint_E fd\mu}\).
a) \(\displaystyle{ f(x)=x^2,~E=[0,\pi]}\)
b) \(\displaystyle{ f(x)=\sin x,~E=\left[\frac{\pi}{2}, \frac{7\pi}{8}\right]}\)
Całka Lebesgue'a
Całka Lebesgue'a
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2021, o 16:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Całka Lebesgue'a
Niech \(\displaystyle{ \mathfrak{P}}\) to rodzina podziałów \(\displaystyle{ \mathcal{P}}\) dopuszczalnych przedziału \(\displaystyle{ \left[ 0,\pi\right] }\). Dla podziału \(\displaystyle{ \mathcal{P}\in \mathfrak{P}}\) definiujemy sumy całkowe funkcji \(\displaystyle{ f}\) górną i dolną:
pokażę, że \(\displaystyle{ \left( \forall \epsilon>0\right)\left( \exists \mathcal{P}\in \mathfrak{P} \right)\left( \mathscr{U}\left( f,\mathcal{P}\right)- \mathscr{L}\left( f,\mathcal{P}\right)<\epsilon\right) }\) czyli innymi słowy \(\displaystyle{ \sup_{\mathcal{P}\in \mathfrak{P} }\mathscr{L}\left( f,\mathcal{P}\right)=\inf_{\mathcal{P}\in \mathfrak{P} }\mathscr{U}\left( f,\mathcal{P}\right)}\). Wspólną wartość tych kresów nazywamy całką Lebesgue'a. Ustalmy więc \(\displaystyle{ \epsilon>0}\) oraz podział:
Wtedy korzystając z monotoniczności \(\displaystyle{ x^2}\) oraz zerowej miary \(\displaystyle{ \mu}\) na singletonach zapisujemy:
Zatem:
Lemat. Zauważmy, że:
Zatem na mocy lematu mamy \(\displaystyle{ \mathscr{U}\left( f,\mathcal{P}_{n}\right) -\mathscr{L}\left( f,\mathcal{P}_{n}\right)=2\pi^2/n}\). Dlatego biorąc \(\displaystyle{ n \in \NN }\) takie, żeby przy ustalonym wcześniej \(\displaystyle{ \epsilon}\) zaszło \(\displaystyle{ \mathscr{U}\left( f,\mathcal{P}_{n}\right) -\mathscr{L}\left( f,\mathcal{P}_{n}\right)<\epsilon}\) musimy wybierać \(\displaystyle{ n>2\pi^2/\epsilon }\). Faktycznie więc prawdą jest, że: \(\displaystyle{ \left( \forall \epsilon>0\right)\left( \exists \mathcal{P}\in \mathfrak{P} \right)\left( \mathscr{U}\left( f,\mathcal{P}\right)- \mathscr{L}\left( f,\mathcal{P}\right)<\epsilon\right) }\) wszak dla dowolnego \(\displaystyle{ \epsilon>0}\) bierzemy \(\displaystyle{ n=\left[ 2\pi^2/\epsilon\right] +1 }\) i podział \(\displaystyle{ \mathcal{P}_n}\) jak wyżej. Policzmy teraz (korzysając z lematu, a dokładniej szkicu jego dowodu) jawne wzory na sumy całkowe. Poza tym sprawdźmy do czego dążą ów sumy, gdy \(\displaystyle{ n\to\infty}\). Mianowicie:
Chociaż chwila... teraz zauważyłem, że to chyba z twierdzenia Radona-Nikodýma powinno dać się zrobić. Pochodna Radona-Nikodýma \(\displaystyle{ \dd \mu =\sin x\dd x}\) więc wystarczy policzyć:
to sprawdź czy założenia twierdzenia Radona-Nikodýma są spełnione. I policz całkę.
\(\displaystyle{ \mathscr{U}\left( f,\mathcal{P}\right) = \sum_{A\in \mathcal{P}} \sup_{x\in A}f(x)\cdot \mu(A) }\)
\(\displaystyle{ \mathscr{L}\left( f,\mathcal{P}\right) = \sum_{A\in \mathcal{P}} \inf_{x\in A}f(x)\cdot \mu(A) }\)
pokażę, że \(\displaystyle{ \left( \forall \epsilon>0\right)\left( \exists \mathcal{P}\in \mathfrak{P} \right)\left( \mathscr{U}\left( f,\mathcal{P}\right)- \mathscr{L}\left( f,\mathcal{P}\right)<\epsilon\right) }\) czyli innymi słowy \(\displaystyle{ \sup_{\mathcal{P}\in \mathfrak{P} }\mathscr{L}\left( f,\mathcal{P}\right)=\inf_{\mathcal{P}\in \mathfrak{P} }\mathscr{U}\left( f,\mathcal{P}\right)}\). Wspólną wartość tych kresów nazywamy całką Lebesgue'a. Ustalmy więc \(\displaystyle{ \epsilon>0}\) oraz podział:
\(\displaystyle{ \mathcal{P}_{n}=\left\{ \left[ 0, \frac{\pi}{n} \right), \left[ \frac{\pi}{n}, \frac{2\pi}{n} \right),..., \left[ \frac{k\pi}{n} , \frac{(k+1)\pi}{n} \right),...,\left[\frac{(n-1)\pi}{n} ,\pi\right] \right\} }\)
Wtedy korzystając z monotoniczności \(\displaystyle{ x^2}\) oraz zerowej miary \(\displaystyle{ \mu}\) na singletonach zapisujemy:
\(\displaystyle{ \mathscr{U}\left( f,\mathcal{P}_{n}\right) = \sum_{k=0}^{n-1} \left( \frac{(k+1)\pi}{n} \right)^2 \cdot \mu\left( \left[ \frac{k\pi}{n},\frac{(k+1)\pi}{n}\right] \right)=\sum_{k=0}^{n-1} \left( \frac{(k+1)\pi}{n} \right)^2 \cdot \int_{ \frac{k\pi}{n} }^{\frac{(k+1)\pi}{n}} \sin x\dd x }\)
\(\displaystyle{ =\sum _{k=0}^{n-1} \left(\frac{\pi (k+1)}{n}\right)^2 \left(\cos \left(\frac{\pi k}{n}\right)-\cos \left(\frac{\pi (k+1)}{n}\right)\right)}\)
\(\displaystyle{ \mathscr{L}\left( f,\mathcal{P}_{n}\right) = \sum_{k=0}^{n-1} \left( \frac{k\pi}{n} \right)^2 \cdot \mu\left( \left[ \frac{k\pi}{n},\frac{(k+1)\pi}{n}\right] \right) =\sum_{k=0}^{n-1} \left( \frac{k\pi}{n} \right)^2 \cdot \int_{ \frac{k\pi}{n} }^{\frac{(k+1)\pi}{n}} \sin x\dd x }\)
\(\displaystyle{ =\sum _{k=0}^{n-1} \left(\frac{\pi k}{n}\right)^2 \left(\cos \left(\frac{\pi k}{n}\right)-\cos \left(\frac{\pi (k+1)}{n}\right)\right)}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \mathscr{U}\left( f,\mathcal{P}_{n}\right) -\mathscr{L}\left( f,\mathcal{P}_{n}\right)=\sum _{k=0}^{n-1} \left(\frac{\pi (k+1)}{n}\right)^2 \left(\cos \left(\frac{\pi k}{n}\right)-\cos \left(\frac{\pi (k+1)}{n}\right)\right)-\sum _{k=0}^{n-1} \left(\frac{\pi k}{n}\right)^2 \left(\cos \left(\frac{\pi k}{n}\right)-\cos \left(\frac{\pi (k+1)}{n}\right)\right) }\)
\(\displaystyle{ =\sum _{k=0}^{n-1}\frac{\pi ^2 (2 k+1) }{n^2} \cdot \left(\cos \left(\frac{\pi k}{n}\right)-\cos \left(\frac{\pi (k+1)}{n}\right)\right)}\)
Lemat. Zauważmy, że:
\(\displaystyle{ \sum _{k=0}^{n-1}\frac{\pi ^2 (2 k+1) }{n^2} \cdot \left(\cos \left(\frac{\pi k}{n}\right)-\cos \left(\frac{\pi (k+1)}{n}\right)\right)= \frac{2\pi^2}{n} }\)
dowód:
\(\displaystyle{ \mathscr{U}\left( f,\mathcal{P}_{n}\right) =\frac{\pi ^2 \left(n^2+n+1- \frac{1}{\sin^2\left(\frac{\pi }{2 n}\right)} \right)}{n^2}\:\xrightarrow[]{n\to\infty}\: \pi^2-4}\)
\(\displaystyle{ \mathscr{L}\left( f,\mathcal{P}_{n}\right) =\frac{\pi ^2 \left(n^2-n+1- \frac{1}{\sin^2\left(\frac{\pi }{2 n}\right)} \right)}{n^2}\:\xrightarrow[]{n\to\infty}\: \pi^2-4}\)
zatem: \(\displaystyle{ \int_{\left[ 0,\pi\right] }x^2 \dd \mu=\pi^2-4 }\)
Chociaż chwila... teraz zauważyłem, że to chyba z twierdzenia Radona-Nikodýma powinno dać się zrobić. Pochodna Radona-Nikodýma \(\displaystyle{ \dd \mu =\sin x\dd x}\) więc wystarczy policzyć:
\(\displaystyle{ \int_{\left[ 0,\pi\right] }^{} x^2\dd \mu=\int_{0 }^{\pi} x^2\sin x\dd x}\)
to sprawdź czy założenia twierdzenia Radona-Nikodýma są spełnione. I policz całkę.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Całka Lebesgue'a
Co to znaczy po prostu? Rozwiń myśl. Jeśli przez po prostu rozumiesz twierdzenie o zamianie miary (+ garść technicznych faktów) to tak. O tym napisałem na samym końcu. Jak dotarło do mnie, że Twierdzenie Radona-Nikodýma działa.