Monotoniczność funkcji a ograniczone wahanie

Sigma-ciała i zbiory borelowskie. Miary, miary zewnętrze i miara Lebesgue'a. Funkcje mierzalne. Całka Lebesgue'a. Inne zagadnienia analizy rzeczywistej.
mat123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 18 mar 2019, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Monotoniczność funkcji a ograniczone wahanie

Post autor: mat123 »

Czy istnieje funkcja, która ma wahanie ograniczone na przedziale \(\displaystyle{ [a,b]}\) (tzn. \(\displaystyle{ \in BV([a,b])}\)), a nie jest monotoniczna?
(Wiem, że każda funkcja monotoniczna ma wahanie ograniczone i \(\displaystyle{ V_{a}^{b}f=|f(b)-f(a)|}\), jednak czy prawdziwe jest twierdzenie odwrotne?)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10235
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

Re: Monotoniczność funkcji a ograniczone wahanie

Post autor: Dasio11 »

Taką funkcją jest na przykład sinus na przedziale \(\displaystyle{ [0, 2\pi]}\).
mat123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 18 mar 2019, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Re: Monotoniczność funkcji a ograniczone wahanie

Post autor: mat123 »

A czy istnieje funkcja taka, że \(\displaystyle{ \in BV([a,b])}\) i dodatkowo \(\displaystyle{ V_{a}^{b}f=|f(b)-f(a)|}\), która nie jest monotoniczna?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22234
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: Monotoniczność funkcji a ograniczone wahanie

Post autor: a4karo »

nie
mat123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 18 mar 2019, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Re: Monotoniczność funkcji a ograniczone wahanie

Post autor: mat123 »

W jaki sposób udowodnić, że jeżeli
\(\displaystyle{ f\in BV([a,b])}\) i \(\displaystyle{ V_{a}^{b}f=|f(b)-f(a)|}\), to funkcja jest monotoniczna?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22234
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: Monotoniczność funkcji a ograniczone wahanie

Post autor: a4karo »

Spróbuj samodzielnie. To nie jest trudne.
Wsk
`f(b) - f(a) =f(b) - f(c) +f(c) - f(d) +f(d) - f(a) `
ODPOWIEDZ