Mierzalność funkcji

Sigma-ciała i zbiory borelowskie. Miary, miary zewnętrze i miara Lebesgue'a. Funkcje mierzalne. Całka Lebesgue'a. Inne zagadnienia analizy rzeczywistej.
madziaa963
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 17 paź 2020, o 15:05
Płeć: Kobieta
wiek: 22
Podziękował: 2 razy

Mierzalność funkcji

Post autor: madziaa963 »

Witam, potrzebuje pomocy w rozwiązaniu otóż mam udowodnić, że podane dwie funkcje są mierzalne względem miary Lebesgue'a

1. \(\displaystyle{ f : \RR → \RR}\), \(\displaystyle{ f(x) =\ln(D(x) + 1)}\)

2. \(\displaystyle{ f(x) = D(x^2 + 1)}\), gdzie \(\displaystyle{ x ∈ \RR}\) i \(\displaystyle{ D(·)}\) jest funkcją Dirichleta;
Ostatnio zmieniony 21 paź 2020, o 14:14 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2284
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Mierzalność funkcji

Post autor: matmatmm »

Kilka wskazówek:
Indykatory zbiorów mierzalnych (borelowskich) są mierzalne (borelowskie)
Suma funkcji mierzalnych jest mierzalna.
Funkcje ciągłe są borelowskie.
Złożenie funkcji borelowskiej z mierzalną (borelowska na zewnątrz) jest mierzalne.
madziaa963
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 17 paź 2020, o 15:05
Płeć: Kobieta
wiek: 22
Podziękował: 2 razy

Re: Mierzalność funkcji

Post autor: madziaa963 »

Tylko, że to muszę udowodnić i nie wiem jak
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2284
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Mierzalność funkcji

Post autor: matmatmm »

Masz praktycznie wszystkie potrzebne informacje. Na początek uzasadnij, że \(\displaystyle{ D}\) jest borelowska.
ODPOWIEDZ