Miara Lebesgue'a "czapeczki"

Sigma-ciała i zbiory borelowskie. Miary, miary zewnętrze i miara Lebesgue'a. Funkcje mierzalne. Całka Lebesgue'a. Inne zagadnienia analizy rzeczywistej.
TorrhenMathMeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 14 gru 2017, o 11:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedliska
Podziękował: 19 razy

Miara Lebesgue'a "czapeczki"

Post autor: TorrhenMathMeth »

Rozważmy 2-wymiarową sferę jednostkową w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{3}}\), czyli zbiór \(\displaystyle{ S^{2}=\left\{ x \in \mathbb{R} : \ x_{1}^{2}+x_{2}^{2}+x_{3}^{2}=1\right\} }\)

Niech zbiór \(\displaystyle{ C_{w}}\), nazwany "czapeczką", będzie zdefiniowany następująco:
\(\displaystyle{ C_w=\left\{ x \in \mathbb{R} : \ x_{1}^{2}+x_{2}^{2}+(1-x_{3})^{2} \le w^{2} \right\} }\)

Oznaczmy \(\displaystyle{ \mathbb{0} = \left( 0,0,0\right) }\).

Niech \(\displaystyle{ B_{w}}\) będzie najmniejszym zbiorem wypukłym w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{3}}\) zawierającym \(\displaystyle{ \left\{ \mathbb{0}\right\} \cup C_{w}}\)

Znaleźć \(\displaystyle{ \lambda_{3}\left( B_{w}\right) }\), czyli 3-wymiarową miarę Lebesgue'a tego zbioru.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Miara Lebesgue'a "czapeczki"

Post autor: a4karo »

Wsk: dla `|w|<1` ten zbiór powstaje z obrotu dwóch krzywych wokol osi `Ox_3`
TorrhenMathMeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 14 gru 2017, o 11:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedliska
Podziękował: 19 razy

Re: Miara Lebesgue'a "czapeczki"

Post autor: TorrhenMathMeth »

a4karo pisze: 29 mar 2020, o 15:25 Wsk: dla `|w|<1` ten zbiór powstaje z obrotu dwóch krzywych wokol osi `Ox_3`
Nie widzę tego niestety za bardzo.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Miara Lebesgue'a "czapeczki"

Post autor: Dasio11 »

Inaczej: podany zbiór to suma stożka i odcinka kuli.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Miara Lebesgue'a "czapeczki"

Post autor: a4karo »

Masz małą kulkę o środki `(0,0,1)` i dodajesz do tego początek układu. Jak wygląda ten zbiór wypukły o który chodzi w zadaniu? Tak jak łepek krasnoludka w czapeczce.
ODPOWIEDZ